• home
 • video
 • pas verschenen

  UEFA steunt Europese clubs niet tegen winter-WK in 2022

  Het Uitvoerend Comité van de UEFA wil ook een 14e Europees land op het WK 2018.

  Het Uitvoerend Comité van de UEFA heeft vandaag in Wenen een aantal opvallende beslissingen voorgesteld. Zo wil de Europese voetbalbond 14 Europese landen, één meer dan nu, op het WK 2018 in Rusland, steunt hij de Europese clubs niet in hun strijd tegen de FIFA betreffende het WK 2022 in Qatar in de winter en is er meer prijzengeld voor de Champions League en Europa League.

  De UEFA stelde vandaag zijn kwalificatieformat voor de volgende Wereldbeker voor. 52 van de 54 UEFA-leden nemen eraan deel. Gastland Rusland en Gibraltar, dat niet erkend is door de FIFA, zijn er niet bij.

  Er zijn negen kwalificatiegroepen, zeven met zes landen en twee met vijf. De UEFA wil 14 landen overhouden voor de eindronde. De negen groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst, de acht beste tweedes spelen barrages.

  De duels worden gespeeld van september 2016 tot november 2017. De loting voor de kwalificaties is op 25 juli in Sint-Petersburg.

  Dat het 14 landen worden, is nog niet zeker. De FIFA moet het voorstel van de UEFA nog aanvaarden. "Het is objectief en terecht te stellen dat Europa 13 tickets verdient, naast organisator Rusland. Kijk bijvoorbeeld naar de laatste drie wereldkampioenen: Italië in 2006, Spanje in 2010 en Duitsland in 2014 zijn drie Europese landen", legt UEFA-secretaris-generaal Gianni Infantino uit.

  FIFA-voorzitter Sepp Blatter liet al een paar keer optekenen dat hij eerder voorstander is om Azië of Afrika een extra plaats toe te kennen, waardoor Europa mogelijk een plaats zal verliezen.

  UEFA over winter-WK: "Europese clubs moeten niet gaan zweven"

  Het WK 2022 in Qatar dan: vorige week besliste de FIFA om dat in november en december 2022 af te werken, omdat de hitte in het Midden-Oosten dan omzeild wordt.

  De Vereniging van Europese Profliga's (EPFL) is tegen omdat hun competities zware hinder ondervinden en overweegt naar de rechtbank te stappen tegen de FIFA.

  "De UEFA steunt de EPFL niet", stelt Infantino. "Ze staan alleen en zijn bovendien verdeeld. De Europese clubs mogen niet gaan zweven. Ze hebben nog 6,5 jaar om zich voor te bereiden op een WK in de winter. Het is niet het einde van de wereld."

  De EPFL maakte het voorbije weekend bekend dat het klaar is om alle acties die de nationale competities tegen de FIFA zullen aanspannen te steunen. "Het is logisch dat die er zullen komen."

  1,25 miljard euro voor Champions League, 380 miljoen euro voor Europa League

  In de seizoenen 2015-2018 zal er ook meer geld verdiend kunnen worden in de Champions League en de Europa League. De clubs die deelnemen aan het kampioenenbal zullen per seizoen 1,25 miljard euro kunnen verdelen, 250 miljoen euro meer dan nu.

  In de Europa League stijgen de te winnen gelden van 330 miljoen naar 380 miljoen euro.