• home
 • video
 • pas verschenen

  Barcelona-voorzitter riskeert celstraf voor transfer Neymar

  Josep Maria Bartomeu zit in de penarie.

  Het Spaanse parket eist een celstraf van twee jaar en drie maanden tegen Josep Maria Bartomeu, de voorzitter van Barcelona. Hij zou gesjoemeld hebben met de transfer van de Braziliaanse aanvaller Neymar.

  Josep Maria Bartomeu zou fiscale fraude gepleegd hebben om Neymar (foto) naar Barcelona te halen.

  Hij handelde niet alleen. In dezelfde zaak vraagt het gerecht zeven jaar opsluiting voor Sandro Rosell, de voorganger van Bartomeu. Voor de club dreigt dan weer een boete van 22,2 miljoen euro.

  "Er werden verschillende contracten opgesteld die tot doel hadden te verdoezelen dat Barcelona een veel hoger bedrag betaalde. Het doel was substantieel minder te moeten overmaken aan de Spaanse schatkist", stelt onderzoeksrechter Pablo Ruz in zijn besluit.

  Barcelona heeft de beschuldigingen over fraude steevast ontkend.

  83 miljoen i.p.v. 57 miljoen?

  Neymar werd in juni 2013 door Barcelona weggehaald bij de Braziliaanse club Santos voor de (officiële) transfersom van 57 miljoen euro. Josep Maria Bartomeu was op dat moment vicevoorzitter van Barcelona.

  Barcelona zou veel meer op/onder tafel gelegd hebben voor Neymar: in totaal 83,3 miljoen. De belastingsfraude zou ruim 13 miljoen euro bedragen.