• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Uitstel in ozonzaak van Meeusen, Van Avermaet en Wellens

  Meeusen (m) is teleurgesteld: "Ik kom speciaal terug van Afrika."

  De zitting van de Disciplinaire Commissie van de Belgische Wielerbond (KBWB) voor Tom Meeusen, Bart Wellens en Greg Van Avermaet was vanochtend snel afgelopen. Voor alledrie werd de zaak van de "ozondokter" uitgesteld. Meeusen moet op 2 april terugkomen, Van Avermaet op 16 april en Wellens op 4 juni. Meeusen is zwaar teleurgesteld: "Ik kom speciaal terug van een reis in Afrika omdat ik zo snel mogelijk duidelijkheid wil. Dit is spijtig."

  De zaak is een uitloper van het gerechtelijk onderzoek naar dokter Chris Mertens uit Rotselaar. Die gaat de voorbije maanden ook door het leven als de "ozondokter", omdat hij het gebruik van ozon toepast bij zijn patiënten, onder wie een pak sporters.

  Hij zou volgens het Leuvense gerecht ook andere behandelingen toegepast hebben die als doping gecatalogeerd zouden kunnen worden. Zoals het toedienen van het babymedicijn Vaminolact. Dat staat niet op de dopinglijst, maar injecties ermee zijn dan weer wel verboden.

  De namen van de veldrijders Meeusen en Wellens, ondertussen gestopt, en wielrenner Van Avermaet komen voor in het gerechtelijk onderzoek. De drie worden daarbij in verband gebracht met dopingpraktijken. Zelf schreeuwen ze hun onschuld uit. De wielerbond wilde de drie vandaag zelf horen.

  Van Avermaet, aan het werk in de Tirreno, stuurde zijn advocaat, Meeusen en Wellens kwamen zelf naar Brussel. Lang duurde hun onderhoud niet. Vrij snel deelde de commissie mee dat de zaak uitgesteld werd.

  Meeusen was teleurgesteld: "Ik voel me rotslecht nu. Ik ben speciaal van Afrika teruggekomen waar ik was voor een goed doel. Ik wou geen uitstel vragen en wou zo snel mogelijk duidelijkheid."

  "Ik laat een hele groep mensen achter in Afrika - mijn vader en nonkel zijn daar nog - en hoor nu ineens dat het allemaal nog langer zal duren. Ik vind dat heel spijtig."

  "Ik wil dit afhandelen en zo snel mogelijk weer op mijn fiets kruipen. Ik ga mijn fiets nog even niet aanraken tot ik weet waarvoor ik moet beginnen te trainen."

  Uitstel maakt Van Avermaet en Wellens blij, Meeusen misnoegd

  Het uitstel is geen verrassing. Eerder deze week werd de zaak van belofte-veldrijder Laurens Sweeck, die ook in het dossier genoemd wordt maar zich als niet-prof voor de Vlaamse Gemeenschap moet verantwoorden, al uitgesteld.

  Voor Meeusen vroeg bondsprocureur Jaak Franssen uitstel, voor Van Avermaet en Wellens was de verdediging - de advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer - de vragende partij voor een latere zitting. Zij hadden pas woensdag de concrete tenlastelegging van Franssen ontvangen en vroegen meer tijd.

  Meeusens advocaat Stijn Debaene had ook pas woensdag de concrete aanklacht, maar hij was wel klaar om de zaak te bepleiten. Meeusen en Debaene waren niet te spreken over het uitstel. "Dit is de wereld op zijn kop", zegt hij aan Sporza. "Ik begrijp dat de andere renners uitstel vragen omdat ze tijd nodig hebben om hun verdediging op te bouwen."

  "Maar wij waren volledig klaar. We hebben dag en nacht samen met Tom daaraan gewerkt, wij hier, hij vanuit Afrika. In onze conclusies - die we gisteren naar Franssen hebben gemaild - staan ook geen geheimen. Het enige wat we doen is het dossier van de procureur doorprikken met zijn eigen stukken. Er staat niks nieuws in."

  "Ik vind dit onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Vooral voor Tom is dit verschrikkelijk. Hij is op het einde."

  Waar de drie zich concreet moeten voor verantwoorden, werd niet meegedeeld.

  Bondsprocureur: "Als ik renners oproep, volgt meestal sanctie"

  Bondsprocureur Franssen licht het uitstel bij Sporza toe: "Ik heb gisteren 45 pagina's conclusies en 33 stukken doorgemaild gekregen. dat is 40 à 50 centimeter dik afgeprint. We moeten toch de kans krijgen om dat even door te nemen en eventueel op sommige zaken te repliceren."

  "Het zal in deze zaak ook niet op één of twee weken komen. Ik begrijp wel dat men trammelant maakt. Dat men zegt dat ik al sinds 2013 het dossier heb en alles weet. Maar we hebben het finale dossier pas enkele weken geleden gekregen."

  "De bondsprocureur is in deze zaken vaak de pispaal, maar ik vind dat niet erg. Ze moeten er wel niet in overdrijven."

  Franssen is zeker van zijn zaak, al houdt hij een slag om de arm: "In de meeste gevallen waarin ik renners heb opgeroepen voor de commissie, heeft de commissie een sanctie opgelegd. Of dat in deze zaak het geval zal zijn, zullen de verdere debatten moeten uitwijzen." Hij beaamde wel de uitdrukking "waar rook is, is vuur".