• home
 • video
 • pas verschenen

  Piva: "Van Avermaet moet meer een klootzakje zijn"

  BMC hoopt dat Greg Van Avermaet in 2015 eindelijk een grote overwinning op zijn erelijst kan zetten. BMC-ploegleider Valerio Piva deelt de wens van Van Avermaet en geeft de Belg ook enkele tips: "Hij is fantastisch om naar te kijken, maar hij moet leper worden."

  Greg Van Avermaet is dit voorjaar weer de kopman van BMC in de Vlaamse klassiekers. "Hij was er vorig jaar al dicht bij", vertelt ploegleider Valerio Piva over Van Avermaet bij Sporza. "Hij is zeer gemotiveerd en is mentaal sterk."

  "Greg mist wel die grote overwinning. Iedereen zegt dat hij geen winnaar is, maar het verschil tussen een eerste en tweede plaats is op sportief vlak niet veel. Maar het moet wel nu gebeuren, want anders krijgen de criticasters gelijk. Ik vertrouw hem. Met zijn ervaring van de laatste jaren en fouten moet hij kunnen winnen."

  Wat bedoelt Piva met "fouten"? "Greg koerst met zijn instinct en af en toe doet hij dat te veel. Als je met hem na de koers praat, zegt hij altijd dat het niet waar is. Maar hij moet soms profiteren van de situatie. Greg moet leper worden."

  "Hij is te eerlijk en geeft meer dan de anderen. Dat is fantastisch om te bekijken, maar om te winnen moet je je sparen. Hij toont zich agressief en maakt de koers, maar op zijn erelijst staan wel tweede en derde plaatsen. Af en toe moet je gewoon hard zijn. Een beetje een klootzak, ja."

  Over BMC: "Onze scouting werkt heel goed"

  Valerio Piva is aan zijn tweede seizoen als BMC-ploegleider bezig. Toen Piva de overstap van Katjoesja maakte, moest hij samen met Allan Peiper tabula rasa maken bij BMC. Intussen heeft de ploeg een verjongingskuur ondergaan.

  "Twee jaar geleden had BMC veel grote namen, maar veel van die gasten zijn nu vertrokken. We werken met jonge talenten, want dit seizoen hebben we vijf neoprofs. Onze scouting werkt ook heel goed. Die richting moeten we volgen."

  "BMC had destijds met Evans de Tour gewonnen en wou een ploeg bouwen rond hem. Voor de klassiekers had BMC ook enkele grote namen, maar die keuze heeft niet gerendeerd. Wat we nu doen, is goed. De resultaten zijn er en ik verwacht er nog."