• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporteconoom over loon Hazard: "Is het ethisch verantwoord?"

  Eden Hazard gaat 270.000 euro per week verdienen.

  270.000 euro per week, weet de Engelse pers, zoveel gaat Eden Hazard verdienen met zijn nieuwe contract bij Chelsea. Sporteconoom Stefan Kesenne van de Universiteit Antwerpen stelt zich vragen. "Zolang er geldschieters zijn die met enorme hoeveelheden geld over de brug willen komen, zoals Abramovitsj bij Chelsea, kunnen die astronomische bedragen nog een tijdje doorgaan."

  1.600 euro per uur, 40.000 per dag, 270.000 per week, 14 miljoen per jaar. Hazard wordt nu een van de mondiale topverdieners in de voetbalwereld. Waar komt dat geld van Chelsea vandaan? Kesenne: "Chelsea, PSG en nog een paar andere clubs hebben allemaal hun "sugar daddy's", die de verliezen van zo'n club telkens bijpassen."

  "Een andere vraag bij die bedragen is of dat ethisch verantwoord is. Chelsea kan het misschien wel economisch verantwoorden, omdat ze het kunnen betalen met geld van Abramovitsj. Maar zo jonge mensen met zoveel geld overladen? Je kunt je afvragen of zij die weelde wel aankunnen. Er zijn genoeg voorbeelden dat dat kan leiden tot uitspattingen."

  Met een financial fair play-plan probeert de Europese voetbalbond UEFA de ongelijkheid gecreëerd door het grote geld tegen te gaan: "Een van de belangrijkste bepalingen is dat de clubs over een periode van drie jaar kostendekkend moeten zijn, zonder het geld van de zogenoemde sugar daddy's."

  Dat grote plan is nog niet in de realiteit omgezet: "En er blijken ook heel wat juridische problemen te zijn. De advocaat van het Bosman-arrest heeft al gezegd dat het illegaal is wat de UEFA probeert te doen."

  "UEFA werkt mee aan ongelijkheid met prijzengeld Champions League"

  België kan niet op tegen het grote geld uit de grote voetbalcompetities, ons land heeft gewoon dat geld niet. Kesenne vindt dat de UEFA zwaar tekortschiet: "Ze nemen op dat vlak hun verantwoordelijkheid niet. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan voor opbrengstherverdeling: de rijke clubs veel meer belasten en dat geld verdelen aan minder rijke clubs."

  De UEFA is ook in bepaalde mate schuldig aan het verhogen van de ongelijkheid, aldus de professor: "Als Chelsea straks de Champions League wint, krijgt het veel meer prijzengeld dan wanneer bijvoorbeeld Porto de Champions League wint."

  Kesenne zegt dat ook de Europese overheid een rol moet spelen: "Het gaat niet op dat men voetballers zoveel geld betaalt, terwijl de clubs elk jaar verliezen maken en de schulden opstapelen."