• home
 • video
 • pas verschenen

  Sant in het buitenland: Jens Keukeleire en Bert De Backer

  Keukeleire en De Backer rijden respectievelijk 6 en 8 jaar in buitenlandse loondienst.

  Bert De Backer en Jens Keukeleire rijden allebei al jarenlang in buitenlandse loondienst. Sporza polste hoe dat is en peilde naar de verwachtingen voor het seizoen. "Ik heb een heel speciaal bedrijf gevonden", zegt De Backer over Giant. "Ik kan nergens beter zitten dan bij Orica", zegt Keukeleire.

  Bert De Backer debuteerde in 2008 als prof bij Skil-Shimano, dat geleidelijk aan zou uitgroeien tot het huidige Giant. "Ik ben jaren geleden in een ploeg beland waar ik mezelf kan zijn en ben samen met die ploeg meegegroeid", zegt de 30-jarige Belg.

  "Ik ben misschien minder bekend bij het grote publiek, maar ik ben ook niet onbemind. Er is één iemand die mij heel hard bemint. Dat is genoeg voor mij."

  "Vroeger mocht ik op de verrassing spelen, nu rijd ik meer in dienst, ben ik vooral wegkapitein. Maar fysiek ben ik nog altijd op hetzelfde niveau. Als de kansen voorbijkomen, zal ik die grijpen."

  De Backer heeft zich bij Giant zo opgewerkt dat jongens als Marcel Kittel en John Degenkolb luisteren als hij zijn mond opentrekt. "Ik probeer tegen iedereen eerlijk te zijn, net als voor mezelf. De jongens voelen aan dat ik kritisch ben voor mezelf en dan aanvaarden ze dat ik ook kritisch ben voor hen."

  Giant kijkt niet alleen naar de prestaties van de renners, maar ook naar het proces dat ze doormaken. "Ik hang af van een kopman, maar ik kan mijn job toch perfect doen ook als hij niet wint."

  "We hebben een halfjaarlijkse evaluatie met de ploegleiders, die bij ons meer als coach fungeren. Alles wat er gebeurt met mij, goed en slecht, wordt bijgehouden in een dossier. Later zou ik ook een coach willen worden. Maar eerst wil ik nog een jaar of tien koersen."

  Keukeleire: "Supergemotiveerd om weer de Tour te rijden"

  Jens Keukeleire is al vier jaar lang een eenzame Belg tussen een bos Australiërs bij Orica. "Maar ik voel me hier sinds het begin goed."

  "Er is een heel goeie sfeer en qua programma, materiaal en begeleiding heb ik het gevoel dat ik niet veel beter kan zitten. Australiërs zijn heel relaxed, maar als er gewerkt moet worden zitten ze wel op één lijn."

  Keukeleire wordt bij Orica uitgespeeld in het Vlaamse voorjaar en mocht vorig seizoen ook de Tour rijden. "Ik denk dat ik dit jaar een gelijkaardig programma zal afwerken."

  "Ik zit nu al in de voorselectie voor de Tour. Vorig jaar wist ik dat maar op het laatste moment. Maar ik heb me goed geamuseerd in de Tour en ik heb de ploegleiding laten weten dat ik supergemotiveerd ben om weer aan de start te staan."

  Ook naar de klassiekers kijkt Keukeleire al uit. "De kasseiklassiekers liggen me het best. Daar wil ik me op toeleggen. Ik denk niet dat je bonkig hoeft te zijn om over kasseien te kunnen rijden. En ik heb ook nog mijn sprint. Die wil ik niet verwaarlozen."