• home
 • video
 • pas verschenen

  Copa: "Ik heb drie nachten niet geslapen na de Africa Cup"

  Copa is thuis.

  Barry Boubacar Copa is weer neergestreken op Daknam. De 35-jarige doelman die met Ivoorkust de grote held was op de Africa Cup vertelt over het grote feest dat hij meemaakte en de rol van zijn moeder in het succes. "In onze hoofdstad Abidjan was het hek helemaal van de dam."

  Copa, die de beslissende penalty tijdens de finale in doel ramde, gaf vanmiddag een persconferentie in het stadion van Lokeren. "Ik kon moeilijk geloven dat we de finale gewonnen hadden", zegt Copa.

  "Eenmaal aangekomen in Abidjan was het hek helemaal van de dam. Hetgeen we daar te zien kregen was ongelooflijk: een waar volksfeest en daarna de ontvangst bij de president. We hebben drie nachten niet geslapen."

  "Dat ik na de finale op televisie een heel ontroerend interview weggaf en mijn moeder eerde? Dat is toch maar normaal. Zij is de basis van mijn kunnen. Of ik mij de held van Ivoorkust mag noemen? Neen. Het volk is de held. Ik heb enkel gedaan wat ik moest doen."

  "Wat ik dacht voor ik de penalty ging nemen? Ik dacht aan niets, koos een hoek en trapte binnen. Daarna dacht ik direct aan mijn moeder."

  "Begon te bidden voor een goeie afloop"

  "Ik heb een intense week achter de rug", zegt Copa. "Het is dankzij mijn club Sporting Lokeren dat ik de finale van de Africa Cup kon spelen. Ik ben trots de clubkleuren van Lokeren te mogen dragen en ook trots natuurlijk dat ik mocht spelen voor mijn land Ivoorkust."

  Copa speelde op de Africa Cup enkel de finale. "Dat ik ervoor op de bank zat, deerde me niet. Ik maakte deel uit van de kern. Dat was belangrijk. Dat ik in doel mocht tegen Ghana tijdens de finale was natuurlijk heel mooi. Ik vernam het drie uur voor de aftrap en begon meteen te bidden voor een goede afloop."

  "Dat de match niet mooi was, maakt niets uit. Het was toch geen schoonheidswedstrijd? In een finale telt maar één ding en dat is winnen. Ik was blij dat ik tot aan de strafschoppenreeks geen enkel doelpunt binnenkreeg, al had ik wel last van krampen."

  "Ik miste wat competitieritme en bovendien was het erg warm, waardoor je er sowieso sneller last van kan hebben. Na een eerste massage ging het beter, maar net voor ik de laatste penalty moest trappen, kreeg ik weer een pijnscheut."

  "Natuurlijk destabiliseerde ik zo ook mijn tegenstanders. Toen mijn bal binnenging voelde ik een grote opluchting. En dan begon het feest."

  "Kans dat Copa tegen Club Brugge speelt, is klein"

  Lokeren-coach Peter Maes hoorde de persconferentie van Copa met plezier aan. "Ik ben blij voor Barry", zegt Maes. "Iedereen bij Sporting Lokeren heeft genoten van het moment dat hij de bal binnentrapte. Dat Copa dit op zijn leeftijd nog kan meemaken is bijzonder mooi. Het behalen van de Africa Cup is een hoogtepunt in zijn carrière. Zoiets heb ik als oud-doelman nooit mogen meemaken."

  Maes keek ook al vooruit naar de competitiewedstrijd van zondag tegen Club Brugge. "De kans dat Copa speelt, is klein", zegt Maes. "Ik heb Barry daarnet even gesproken en hij sukkelt met een blessure aan zijn vinger. Bovendien heeft hij weinig geslapen de afgelopen dagen en we weten uit ervaring dat een speler die terugkomt van de Africa Cup last heeft met de overgang, zoals het klimaat en de tijd."

  Lokeren verwelkomt Copa: