• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als het kan bidden MTN-renners zes keer per dag"

  MTN-Qhubeka is een smeltkroes van verschillende culturen.

  De Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka is een vreemde eend in de bijt. Ploegleider Jean-Pierre Heynderickx moet de schema's aanpassen aan de gewoontes van de Afrikanen. "Sommige renners staan vroeg op om te bidden", vertelt de Belg, die veel verwacht van Edvald Boasson Hagen. "We gaan een top-Boasson te zien krijgen."

  Naast renner Serge Pauwels (foto) zorgt ploegleider Jean-Pierre Heynderickx voor de Belgische inbreng in het internationale gezelschap van MTN-Qhubeka.

  "Er hangt een losse en gezellige sfeer. Iedereen werkt goed samen. Het team is een smeltkroes van verschillende culturen, maar het klikt erg goed tussen de renners en het personeel", vertelt hij aan Sporza.

  "Sommige renners staan vroeg op om te bidden. Daar moeten we ons trainingsschema aan aanpassen. Als het kan bidden ze zes keer per dag. Daar houden we rekening mee. We lopen niet te pas en te onpas de kamer binnen."

  "We gaan een top-Boasson te zien krijgen"

  MTN-Qhubeka heeft dit seizoen flink geïnvesteerd om het team op de kaart te zetten. Jean-Pierre Heynderickx: "Met de komst van Edvald Boasson Hagen en Tyler Farrar zijn we een ploeg aan het smeden."

  "De anderen kijken op naar die renners. Ze vragen en krijgen voortdurend goede raad aan Boasson Hagen en Farrar."

  Vooral van Boasson Hagen verwacht Heynderickx veel. "Hij kan bij ons weer zijn eigen kansen gaan. Hij gaat mooie overwinningen boeken. Daar ben ik van overtuigd."

  "Hij straalt, ziet er gelukkig uit, voelt zich goed in zijn vel, heeft weer honger en kan rekenen op de steun van een goeie ploeg. We gaan een top-Boasson te zien krijgen."

  Boasson Hagen: "Na vijf jaar Sky doet frisse lucht goed"

  Edvald Boasson Hagen is bij MTN-Qhubeka een van de grote wintertransfers. Na vijf seizoenen bij Sky kan de Noor bij de Zuid-Afrikaanse ploeg zijn carrière nieuw leven inblazen.

  "Er is niet echt iets gebeurd bij Sky", zegt de snelle Noor bij Sporza over zijn vorige werkgever. "Ik won niet en soms heb je zulke slechte jaren. In sommige koersen kreeg ik wel een kans, behalve in de Tour. Ik was er gelukkig, maar na vijf jaar is frisse lucht goed."

  Over zijn nieuwe ploeg: "Het seizoen is nog pril, maar de ploeg is goed. Ik krijg hier veel kansen, want we hebben geen klassementsmannen. Het is fijn om hier te rijden. De Vlaamse klassiekers? Ik wil er goeie resultaten halen. Ik zou ze allemaal willen winnen, maar we zien wel."