• home
 • video
 • pas verschenen

  1977: Club wint de bekerfinale met 4-3 van Anderlecht

  Club klopt rivaal Anderlecht in "propagandafinale" in 1977.

  Anderlecht en Club staan op 22 maart voor de derde keer tegenover elkaar in de bekerfinale. De eerste keer was in 1977. Toen sprak commentator Rik De Saedeleer over "propagandavoetbal".

  Opvallend

  • Op 22 maart krijgen we "nog maar" de derde bekerfinale tussen Anderlecht en Club. Anderlecht-Standard was zes keer de bekerfinale.
  • De bekerwinst werd in 1977 (Club) en 1994 (Anderlecht) telkens gecombineerd met de titel.
  • Het is al van de bekerfinale in 1994 geleden dat Club en Anderlecht elkaar troffen in de beker.

  12 juni 1977: Club-Anderlecht 4-3

  De wedstrijd opende met een wereldgoal van Arie Haan en op het kwartier maakte François Van der Elst er 0-2 van voor Anderlecht.

  De match sprankelde en bleef vuurwerk opleveren. Coeck veegde de 1-2 van Lambert uit, maar daarna nam Club over. Lefevre zorgde voor de aansluiting en de 2-3-ruststand.

  En na de rust werd Roger Davies, die maar een jaar bij Club zat, de held. Met twee goals zorgde hij voor 4-3 en werd de beker herdoopt tot de "Davies Cup".

  • Commentator Rik De Saedeleer genoot van de namiddag topvoetbal. "Dit was de mooiste bekerfinale die ik ooit zag. Het was propagandavoetbal."

  22 mei 1994: Anderlecht-Club 2-0

  Voor de bekerfinale in 1994 trokken de supporterslegioenen van Anderlecht en Club naar Luik. Door werkzaamheden op de Heizel werd de match in Sclessin gespeeld.

  Bruno Versavel had de score geopend. Hij strafte een fout van Medved af en miste niet alleen voor Danny Verlinden.

  Luc Nilis scoort na de rust de 2-0 voor Anderlecht, net nadat de gelijkmaker van Staelens afgekeurd was. Dat zorgde ook even voor relletjes. Na 1994 kwamen Anderlecht en Club elkaar niet meer tegen in de beker.