• home
 • video
 • pas verschenen

  10 jaar YouTube: waar zijn de YouTube-talenten van toen?

  Jean Chera toen en nu.

  Videowebsite YouTube mag morgen tien kaarsjes uitblazen. In die tien jaar zagen we tal van jonge voetballertjes passeren die allemaal de nieuwe Ronaldinho of Messi zouden worden. Van enkele "wonderkids" zochten wij uit wat er van hen geworden is.

  Jean Chera: nieuwe Pelé voetbalt in Braziliaanse derde klasse

  Jean Chera (12/05/1995) is een jeugdproduct van Santos. Een filmpje waarin hij zijn gave techniek en vista demonstreerde liet elke voetbalscout likkebaarden en Chera werd al snel vergeleken met Santos-icoon Péle.

  De aanvallende middenvelder kon de hoge verwachtingen echter niet inlossen. Sinds zijn vertrek bij Santos in 2011 voetbalde hij al voor een dozijn clubs, maar schitteren zoals in dat ene YouTube-filmpje deed hij nooit op het hoogste niveau. Momenteel speelt hij bij de Braziliaanse derdeklasser Cuiaba.

  Rhain Davis: van Brisbane naar Manchester United (en terug naar af)

  Manchester United kreeg in 2007 een dvd in handen van een jong voetballertje uit Australië. De kwaliteiten van de toen 9-jarige Rhain Davis waren ook al snel te bewonderen op YouTube. United twijfelde niet en haalde Davis prompt naar Engeland.

  Davis, 17 intussen, werd afgeremd door een gebroken been. Manchester United besloot vorig jaar niet meer in hem te investeren. Davis zit tegenwoordig op Wilmslow High School, een speciale sportschool.

  Wan Kuzain: "Amerikaanse Messi" flirt met Feyenoord

  Wan Kuzain (14/09/1998) is een Amerikaans voetballertje met Maleisische roots. In een YouTube-filmpje werd hij vijf jaar geleden omschreven als "football wonderkid" en Kuzain werd al snel de "Amerikaanse Messi" gedoopt.

  Intussen is Kuzain 16 en probeert hij zijn doorbraak te forceren via Nederland. De Amerikaanse jeugdinternational mocht vorig jaar al even meetrainen op de jeugdacademie van Feyenoord, waar hij een goeie indruk naliet. De verwachting is dat Feyenoord hem weldra opnieuw zal uitnodigen voor een trainingsstage. Voorlopig mag hij er wel nog geen contract tekenen, omdat hij een minderjarige speler is van buiten de EU.

  Cristian Ceballos: van goochelen met Ronaldinho naar vergeethoek bij Spurs

  Cristian Ceballos (03/12/1992) bracht zijn jeugd door in La Masia, de befaamde jeugdacademie van Barcelona. Een filmpje van de 11-jarige Ceballos die jongleert met Ronaldinho groeide uit tot een dikke hit op YouTube.

  In 2010 ruilde hij Barcelona voor Engeland. Daar legde hij een test af bij Chelsea, maar het was Tottenham dat de aanvaller wist te strikken. Bij de reserven maakte hij daar tot nog toe al een resem goals, maar in het eerste elftal speelde hij nog geen minuut. Twee jaar geleden werd hij een poosje uitgeleend aan een Portugese eersteklasser. Momenteel wil Ceballos niets liever dan vertrekken bij Tottenham.

  Muhammed Demirci: "Nieuwe Ronaldinho" in Turkse tweede klasse

  Muhammed Demirci (03/01/1995) werd een knaller op YouTube dankzij een filmpje waarin de 10-jarige Demirci dolt met zijn oudere tegenstanders. Het jeugdproduct van Besiktas doorliep alle jeugdreeksen bij Turkije en kwam zelfs al enkele keren in actie in het eerste elftal van Besiktas. Uit eerbetoon aan zijn idool Ronaldinho speelde hij met rugnummer 80.

  Momenteel is de 20-jarige middenvelder uitgeleend aan Gaziantep BB, een club uit de Turkse tweede klasse. Daar wordt Demirci klaargestoomd voor het grote werk.

  Neymar: wonderknaap lost alle beloften in

  Het beste hebben we voor het laatste bewaard. Al op heel jonge leeftijd maakt Neymar (05/02/1992) naam in Brazilië. Een YouTube-gebruiker laadt in 2006, Neymar is op dat moment 14 jaar, beelden op van de Braziliaanse dribbelkont. Naast het talent van Neymar vallen ook de beroerde beelden op. 10 jaar geleden bestond er nog geen smartphone met camera natuurlijk.

  Drie jaar na het YouTube-filmpje maakt Neymar zijn debuut in de eerste ploeg van Santos. Nog eens vier jaar later wordt hij voor vele tientallen miljoenen naar Barcelona versast. Neymar heeft het zelfs zover geschopt dat YouTube nu wemelt van de filmpjes met "de nieuwe Neymar".

  En de toekomst?

  Nu nog meer dan tien jaar geleden wordt YouTube overstelpt door filmpjes van wonderkinderen die getipt worden als "de nieuwe Messi" of "de nieuwe Ronaldo".

  Wij kijken vooral vol verwachting uit naar "de nieuwe Totti". Pietro Tomaselli is een 9-jarige jongen uit Charleroi die door AS Roma bij Anderlecht werd weggeplukt. Zal hij het wél kunnen waarmaken zoals Neymar of verdwijnt hij in de anonimiteit zoals Jean Chera en Cristian Ceballos?