• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings voor WK: "Ik wil naar huis met een medaille"

  In Heerenveen start vandaag het WK afstanden. Bart Swings, die zijn verjaardag viert, gaat er resoluut voor een medaille. "Ik sta met een goed gevoel op het ijs", zegt de jarige schaatser.

  Bart Swings (24) kende twee weken geleden een teleurstellende generale repetitie voor het WK afstanden. Op de WB-manche in Hamar bleef hij onder de verwachtingen. Toch komt hij in Heerenveen met veel vertrouwen aan de start.

  "Hamar was onverwacht een teleurstelling, want ik had een goed gevoel. Dat kwam er totaal niet uit. Mentaal was dat wel moeilijk. Maar eenmaal in Heerenveen heb ik de knop omgedraaid. Ik voel me elke dag beter op het ijs en heb nu zelfs een beter gevoel dan voorheen. Dat hoop ik te laten zien in de eerste wedstrijd", vertelt Swings aan Sporza.

  Die eerste race wordt donderdagavond de 10.000 meter, waarin Swings mag dromen van het podium. "De 10 kilometer is de zwaarste wedstrijd om mee te beginnen, maar ik kan die niet laten vallen. Ik heb een grote kans op een medaille en zal er vol voor gaan. Dat het mijn verjaardag is, zorgt nog voor een extra motivatie."

  Swings heeft een druk programma in Friesland, met ook nog de 1.500 meter, de 5.000 meter en de massastart. "Uit het skeeleren ben ik het wel gewend om snel te recupereren naar de volgende dag toe. Ik hoop dat dat op dit kampioenschap een van mijn sterke punten kan zijn."

  "Ik denk dat ik het goeie gevoel te pakken heb. Ik sta veel stabieler op het ijs en als ik me technisch goed voel, kunnen de tijden sneller en sneller worden."

  "Ik wil naar huis gaan met een medaille"

  Vrijdag schaatst Bart Swings de 1.500 meter, zaterdag staat de 5.000 meter op het programma. "De 1.500 meter is altijd een loterij, maar ik maak wel kans op het podium, net als veel andere jongens", denkt Swings.

  "Het wordt mijn tweede wedstrijd en op kampioenschappen ben ik vaak sterker op de tweede dag. Ik heb er vertrouwen in dat ik ook vrijdag een goed resultaat kan neerzetten. Als mijn rit technisch goed is en ik fysiek in orde ben, moet ik hoog kunnen eindigen."

  "De 5.000 meter is dit seizoen mijn mindere afstand. Dat is moeilijk te verklaren, want normaal is dat mijn constante. Het is mijn basis waarvan ik mijn andere wedstrijden benader. Maar dit seizoen loopt het niet. Ik ben ermee bezig om die 5 kilometer weer op peil te krijgen. Ook voor het WK allround is die 5.000 meter een cruciale afstand. Als ik daar geen tijd verlies, doe ik mee voor het podium."

  Zondag sluit Swings zijn WK af met de massastart. "Dat nummer ligt me zeker. Ik maak een goeie kans om op het podium te staan. Het doel is om zondagavond naar huis te gaan met een medaille."