• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen: "In de volgende weken nog een stap vooruit zetten"

  Boonen en Gilbert stomen zich in Qatar klaar voor het seizoen.

  Tom Boonen en Philippe Gilbert bereiden zich in Qatar voor op het nieuwe wielerseizoen. Ook dit jaar torsen zij een groot deel van de Belgische hoop op een klassieke zege op hun schouders.

  Boonen verzamelde al enkele ereplaatsen in Qatar, maar werkte ook hard voor leider Niki Terpstra. Van een vakantiestemming is geen sprake. "Het gaat zoals elk jaar in Qatar. Je voelt je hier nooit echt goed, het is heel de tijd harken", zegt Boonen aan Sporza.

  "Iedereen rijdt op het maximum van zijn kunnen en is moe, zeker na de zware weersomstandigheden van de eerste twee dagen."

  "Gisteren had ik graag gewonnen. Ik zat waar ik moest zitten en mijn benen voelden goed aan, maar toen viel mijn ketting er af. Voor de ploeg verloopt alles wel goed."

  "We hebben wel al veel moeten werken om de leiderstrui te verdedigen en dat kost krachten. Daardoor waren de voorbereidingen op de spints nog niet ideaal."

  Voorlopig ligt Boonen niet wakker van het uitblijven van zijn eerste overwinning van het seizoen. "Ik had het idee om niet te snel in topconditie te zijn. Ik wil wel graag winnen, maar pas in de volgende weken wil ik echt een stap vooruit zetten."

  "De Ronde van Qatar is sowieso een wedstrijd waar je beter uit komt. Je moet ze gebruiken waarvoor ze dient."

  Gilbert: "Waarom zou ik de Ronde niet op mijn 35e kunnen winnen?"

  Philippe Gilbert was vorig jaar de enige Belg die een grote klassieker won, de Amstel Gold Race. Het is geweten dat Gilbert ook in de kasseiklassiekers eens zou willen triomferen, maar na overleg met de ploeg zal dat niet voor dit jaar zijn.

  "Veel renners hebben de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix nog gewonnen op hun 35e. Als ik goed blijf trainen en mijn lichaam en hoofd willen mee, zie ik niet in waarom ik dat in de toekomst niet zou kunnen."

  "Een generatiewissel? Boonen en Cancellara blijven ook winnen voorlopig. Het is normaal dat er jongere renners opstaan, dat is altijd zo geweest. Er komt een dag dat het over zal zijn. Maar eigenlijk kijk ik niet naar de andere kijken, ik kijk naar mezelf. De rest is niet zo belangrijk."

  Ook zonder de kasseiklassiekers zit het programma van Gilbert goed vol. "Ik rijd het openingsweekend in België en daarna Parijs- Nice en Milaan-Sanremo. Milaan-Sanremo is een van de grootste koersen van de kalender, maar daar winnen is natuurlijk nooit simpel. Daarna begin ik specifiek te trainen in de bergen om klaar te zijn voor de Ardense klassiekers."

  "Ik rijd dit jaar ook de Giro. In 2009 heb ik de Giro gecombineerd met alle klassiekers en dat was te zwaar. Dit jaar wil ik nog reserves hebben en rijd ik dus bepaalde koersen in het voorjaar niet."

  Laat Gilbert dan ook de Tour schieten? "Dat heb ik nooit gezegd. Ik zie geen probleem in een combinatie Tour en Giro. Maar de Tour is nog heel ver weg."