• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporteconoom: "Bedragen die niet meer van deze planeet zijn"

  De Premier League wordt nog rijker.

  Het tv-monstercontract dat de Premier League heeft afgesloten, bezorgt de Engelse hekkensluiter meer dan alle Belgische teams samen. We visten een reeks indrukwekkende cijfers op en met sporteconoom Trudo Dejonghe bespreken we de gevolgen voor de verhoudingen in het voetbal.

  Bedragen in Engelse tv-contract

  • 2,3 miljard euro: wat Sky en BT samen jaarlijks betalen om livematchen in GBr uit te zenden.
  • 1 miljard euro: wat nog verdiend kan worden met de wereldwijde verkoop van tv-rechten.
  • 14 miljoen euro: kostprijs per match.
  • 152.000 euro: kostprijs per minuut.
    
  • 202 miljoen euro: tv-geld dat jaarlijks naar kampioen stroomt.
  • 133 miljoen euro: tv-geld dat jaarlijks naar de laatste stroomt.

  Dejonghe: "Uitzendingen zijn prestige voor Sky"

  Sporteconoom Trudo Dejonghe legt uit waarom vooral Sky zo diep in de buidel tast. "Het bedrag is enorm, maar er is maar één Premier League en vele Britse zenders zouden die willen uitzenden. Dan krijg je een biedingsproces waarbij je tot hoge bedragen gaat."

  "Je moet er ook rekening mee houden dat Sky de rechten al lang heeft en onderdeel is van de mediagroep van Rupert Murdoch. Die man is multimiljardair. Dat is de grotere context."

  "Sky zal zijn investering er waarschijnlijk niet uithalen met reclame-inkomsten, maar het gaat ook over prestige. Sky is de meest bekeken kabelzender daar, een beetje zoals Belgacom of Telenet bij ons."

  "En als Sky die rechten kwijtspeelt, dan verliest het enorm veel klanten, die ook andere producten van je hebben. En dan zie je dat het een verhaal van marktmacht wordt", zegt Dejonghe.

  Jaarlijkse tv-rechten per land in miljoen euro

  PL-speler verdient tienvoud van JPL-speler

  • Het gemiddelde weekloon van een speler in de Premier League is 58.130 euro: (tegenover 5.340 euro in België).
    
  • De 20 ploegen in de Premier League komen met het nieuwe contract allemaal in de top 30 van rijkste Europese ploegen.
    
  • Het Premier League-bestuur wil 230 miljoen naar de wortels van het voetbal laten vloeien. Ongeveer hetzelfde bedrag werd dit jaar aan spelersmakelaars betaald.

  "Scheeftrekking wordt nog erger"

  Het nieuwe tv-contract zal de machtsverhoudingen in het Europese voetbal ook weer hertekenen. "De laatste van de Premier League zal enkel uit tv-geld ongeveer evenveel krijgen als het budget van alle Belgische eersteklassers samen", vertelt Trudo Dejonghe, sporteconoom aan de KU Leuven (kleine foto).

  "Als een Engelse ploeg een speler wil, zal die ploeg hem kopen. Simpel. Een nadeel voor Engelse spelers wordt wel dat die ploegen allemaal buitenlanders zullen halen. Wel hoor ik dat er meer geld naar jeugdopleiding zal gaan en gevraagd wordt om de ticketprijzen te verlagen."

  "Een andere gevolg wordt dat transferbedragen en lonen nog zullen stijgen naar bedragen die niet meer van deze planeet zijn. Want in sport telt niet winst maken, maar enkel winnen. Daar zullen op lange termijn zelfs Barcelona en Real misschien niet meer tegen kunnen opboksen."

  "Het is al een scheeftrekking. Het is nu al de Engelse ploegen tegen Real, Barcelona en Bayern. Maar het gaat nog erger worden. De Belgische clubs mogen het helemaal vergeten. Dat was al zo, maar nu is het helemaal voorbij."

  Opmerking bij de grafiek: in Duitsland en Frankrijk zijn sportieve prestaties niet doorslaggevend in de verdeelsleutel van de tv-gelden. In Spanje onderhandelen Real en Barcelona hun eigen uitzendrechten. Daarom krijgen zij veel meer dan kampioen Atletico.