• home
 • video
 • pas verschenen

  Waanzinnig bedrag voor tv-rechten van Engels voetbal: 6,9 miljard voor 3 jaar

  Het Engelse voetbal levert een record aan tv-rechten op.

  De Engelse zenders Sky en BT Sports hoesten samen 6,9 miljard euro op om vanaf het seizoen 2016-17 drie jaar lang de Premier League live uit te mogen zenden. Daarmee is dat contract 70% duurder dan het vorige, dat ook al door Sky en BT Sports werd binnengehaald.

  Met 5,136 miljard pond of 6,9 miljard euro voor drie jaar is de Premier League veruit de duurste competitie. Dat is vier keer meer dan wat in Duitsland betaald wordt en ongeveer 35 keer meer dan wat de Belgische voetbalrechten opleveren.

  Het is vooral de betaalzender Sky die voor de grootste investering staat want dat legt 5,65 miljard op tafel om elk jaar 126 matchen live uit te mogen zenden. Dat zijn ook de matchen op de interessantste uren.

  BT Sports vult aan met 1,25 miljard voor de rechten op 42 matchen, maar met minder goeie uitzenduren. Er zullen vanaf 2016 trouwens ook matchen op vrijdag uitgezonden worden.

  De Engelse clubs wrijven zich al in de handen met de tv-rechten die voor een groot stuk naar hen vloeien. De kloof met de budgetten met andere Europese ploegen wordt dus nog groter.

  Overigens ging deze verkoop enkel over de liverechten in Groot-Brittannië. De rechten voor het buitenland moeten nog verkocht worden en voor de samenvattingen haalde BBC al het contract binnen. Die blijven dus in het beroemde programma Match of the Day.

  Jaarlijkse tv-rechten in miljoen euro