• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Martens krijgt nog redelijk flinke vergoeding"

  Peter Vandenbempt kent het reilen en zeilen bij de bond.

  Steven Martens is opgestapt als CEO van de Belgische Voetbalbond, maar niet voor niets. "Ik laat me vertellen dat hij nog een redelijk flinke vergoeding heeft gekregen", zegt voetbaljournalist Peter Vandenbempt in Extra Time. Het gaat om een jaarloon ter waarde van ongeveer 300.000 euro. Er heerst ondertussen ongenoegen binnen het Uitvoerend Comité van de bond, bevoegd voor het ontslag van een CEO, dat niet ingelicht was over de vertrekpremie.

  Jan Mulder, ook te gast in Extra Time, spreekt van een afkoopsom en een handel: "Zij hebben gezegd: "Dit kan dit niet langer zo" en toen zei hij: "Oké, dan wil ik geld hebben.""

  "Ik denk dat het ingewikkelder is dan dat", dient Vandenbempt de Nederlandse voetbalanalist van antwoord. "Zo gaan die mensen uit elkaar, denk ik. Op dat niveau dat wij niet gewend zijn te onderhandelen, gaat het er zo aan toe."

  Vertrekpremie is jaarloon van ongeveer 300.000 euro

  De waarde van de vertrekpremie ligt in de buurt van de 300.000 euro, het jaarloon van Martens. "Ik kan dat bedrag niet bevestigen", zegt Vandenbempt vanochtend op Studio Brussel. "Ik weet wel dat het een jaarloon is en dat hij om en bij de 300.000 euro per jaar verdiende. Een deel als bediende met een vast contract bij de KBVB en hij kon ook als consultant facturen sturen naar de twee vleugels."

  De afspraak over die premie is gemaakt tussen Steven Martens en bondsvoorzitter François De Keersmaecker.

  En die laatste maakt daarmee wellicht geen goeie beurt, want het is net het financiële beleid van de voetbalbond dat al maanden onder vuur ligt.

  "Maar er zijn nu eenmaal contracten te respecteren", benadrukt Vandenbempt. "Je kunt discussiëren over de hoogte van zijn vergoeding, maar dat is bij zijn aanstelling afgesproken. Dat is getekend en daar kun je moeilijk op terugkomen." 

  Vandenbempt maakte nog een kanttekening: "Over een week of twee zou er een vertrouwensstemming komen in het Uitvoerend Comité en de verwachting was dat Martens zou weggestemd worden. Op dat moment zou ook dergelijk bedrag moeten uitbetaald worden. Ik denk dat om van Martens af te geraken - tenzij hij zelf zonder vergoeding wilde opstappen - flink moest betaald worden."

  Er heerst ondertussen ook ongenoegen tegenover de preses binnen het Uitvoerend Comité van de bond, dat bevoegd is voor het aanwerven en ontslaan van een CEO. Dat Comité werd niet ingelicht over de vertrekpremie.

  Voorzitter De Keersmaecker heeft zelf nog geen toelichting gegeven bij het vertrek van zijn CEO, en ook de grote clubs als Anderlecht, Standard en Club Brugge hebben nog niet officieel gereageerd.

  Vandenbempt: "Redelijk flinke vertrekvergoeding voor Martens"

  Vandenbempt: "Het vertrouwen in Martens was geschonden"