• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Ik ben sterk genoeg voor een grote zege"

  Greg Van Avermaet snijdt 2015 aan met één groot doel: eindelijk die vette vis binnenhalen. De BMC-renner jaagt al enkele jaren op een grote klassieke zege, maar is nog steeds overtuigd van zijn capaciteiten. "Ik maak nauwelijks fouten, maar in de finales moet ik iets meer doordacht te werk gaan", zegt Van Avermaet.

  Sporza sprak met Greg Van Avermaet in Qatar. De BMC-kopman kijkt uit naar het nieuwe seizoen, maar had in de koersluwe wintermaanden ook heugelijk nieuws. In juli wordt Van Avermaet voor het eerst vader.

  "Mijn leven zal uiteraard pas veranderen als het kindje geboren wordt. Ik kijk er naar uit. De geboorte is gepland voor eind juli, waardoor ik zeer waarschijnlijk de Tour dus niet rijd."

  "Het is altijd jammer om de Tour te missen, maar de geboorte van je kind wil je ook niet missen. Ik zal mijn programma nu anders invullen, maar er zijn naast de Tour nog voldoende koersen en doelen. Door de Tour te schrappen, kan ik me ook meer focussen op het WK."

  Van Avermaet kon in 2014 opnieuw geen grote klassieker in de wacht slepen. Hoe heeft hij het vorige seizoen geanalyseerd? "De finales die ik gereden heb, mochten er zijn. Ik ben sterk genoeg voor die overwinning, maar dit jaar moet alles een beetje meezitten."

  "2015 is weer een belangrijk jaar. Ik heb vorig jaar bevestigd dat ik in alle klassiekers kan meespelen. Mijn conditie kan niet beter. Ik ben sterk genoeg en kan die wedstrijden aan. Maar tactisch moet ik iets slimmer worden. Daar ligt het verschil."

  "Ik weet dat ik de capaciteiten heb om kopman te zijn"

  Van Avermaet kiest steevast voor een aanvallende koersstijl, waardoor hij soms al voor de finales te veel krachten verspeeld heeft. Moet hij zijn stijl dan aanpassen?

  "Neen, ik mag mezelf niet veranderen", zegt hij overtuigend. "Ik moet altijd op die manier blijven koersen, maar op de cruciale momenten moet ik rustiger blijven en de juiste beslissingen nemen."

  "Tijdens de koers maak ik weinig of geen fouten, maar in de laatste kilometers moet ik iets frisser en iets meer doordacht te werk gaan."

  "Ik ben op een punt gekomen dat ik het aankan. Ik was snel op een hoog niveau, maar ik moet heel lang werken voor die eerste grote overwinning. Dit is het ideale moment voor die grote zege, maar die komt helaas niet op bestelling. Je kunt er veel voor doen, maar alles moet meezitten. Dan komt het wel in orde."

  Bij BMC heeft Van Avermaet in elk geval een leidersrol gekregen. "Ik moet van de ploeg meer een leider zijn en ik heb die rol goed ingevuld. Ik voel me heel goed in die functie. Ik weet dat ik de capaciteiten heb om kopman te zijn. Het doet deugd om die steun te krijgen."

  "Ook zonder zege is mijn leven nog altijd goed"

  Toch nog even terug naar dat grote verlangen voor die belangrijke overwinning. Mama Van Avermaet ging vroeger naar een waarzegster, die voorspeld heeft dat Van Avermaet ooit een grote koers zou winnen. Weet hij al waar en wanneer dat het geval zal zijn?

  "Neen", lacht Van Avermaet. "Zulke zaken interesseren me niet. Zoiets kun je niet forceren. Je moet het leven nemen zoals het komt. Ik zal die kansen krijgen. Als die zege er komt, dan zal ik gelukkig zijn. Maar als die overwinning er niet komt, dan is mijn leven nog altijd heel goed geweest."