• home
 • video
 • pas verschenen

  Stuyven: "Laat me eerst eens een finale rijden"

  Na een succesvol eerste jaar bij de profs is Jasper Stuyven in Qatar vol goeie moed aan zijn tweede seizoen bij de grote jongens begonnen. Kenners voorspellen dat de 22-jarige Trek-renner snel zal oogsten, maar Stuyven blijft bescheiden. "Het is toch afwachten of je een grote koers kunt winnen", zegt hij.

  Jasper Stuyven liet vorig jaar in het Vlaamse voorjaar al meermaals zijn talent zien. "Ik heb getoond dat ik er goed uit de voeten kan", zegt Stuyven aan Sporza vanuit Qatar. "Ik zal dit seizoen in het voorjaar misschien opschuiven in de hiërarchie. Er zullen koersen zijn waar ik een kans zal krijgen en die moet ik dan grijpen."

  Ook in het najaar liet Stuyven zich meermaals opmerken, onder meer in de Vuelta. "Ik voelde achteraf dat de ploeg meer in mij gelooft. Zo krijg ik meer vrijheid bij het kiezen van mijn wedstrijdprogramma. De ploeg weet ook dat ik een goeie winter gehad heb. Ik voel me goed in mijn vel en Trek is tevreden over hoe alles nu gaat."

  Bij Trek zou Stuyven kunnen uitgroeien tot de opvolger van Fabian Cancellara. Moet hij meteen klaar staan als de Zwitser met pensioen gaat?

  "Moeten is veel gezegd", antwoordt Stuyven. "Het betekent niet dat ik dan al meteen zou moeten kunnen winnen. Ik probeer vertrouwen te krijgen en te leren. Daarna moet ik kijken of ik een klassieker kan winnen."

  "Wedstrijden winnen is niet makkelijk. Het is toch afwachten of je zoiets kunt. Laat me eerst maar beginnen met het rijden van de finale van een klassieker. Daarna kunnen we verder werken aan een podiumplaats of een overwinning", besluit Stuyven, die er ook van overtuigd is dat Cancellara sterk voor de dag zal komen dit voorjaar. "Afgelopen winter was hij op stage een pak sterker dan vorig jaar."

  "Hoe groter de koers, hoe beter ik presteer"

  Jasper Stuyven schrok in 2014 zelf ook van zijn mooie entree bij de profs. "Ik had niet verwacht dat ik die resultaten al zou kunnen behalen. De trend van bij de juniores heeft zich doorgezet: hoe groter de koers, hoe beter ik presteer. Ik had grotere verschillen verwacht, maar ik zie ook af. Het is aan mij om hogerop te geraken."