• home
 • video
 • pas verschenen

  Moukrime krijgt dopingcontrole 10 dagen na chemo: "Ben kwaad"

  Tarik Moukrime heeft zijn laatste chemokuur achter de rug.

  Atleet Tarik Moukrime wordt momenteel behandeld voor teelbalkanker. Toch kreeg hij vrijdag het bezoek van een dopingcontroleur. "Ik zweefde tussen ongeloof en kwaadheid", zegt de 22-jarige Moukrime in La Dernière Heure: "Er is 95 procent kans dat ik positief test."

  In december kwam het slechte nieuws dat Moukrime, die vorige zomer achtste werd op het EK op de 1.500 meter, kanker had. Hij was de tweede atleet op korte tijd die door de ziekte getroffen werd na tienkamper Thomas Van der Plaetsen.

  Bij Van der Plaetsen kwam de kanker aan het licht door een positieve dopingcontrole. Vreemd genoeg werd Moukrime vorige week ook met zo'n controle geconfronteerd, van de Waals-Brusselse Federatie.

  "Ik was tegelijk ongelovig en kwaad, maar de controleur kreeg wel een goed onthaal. Ik heb hem de situatie uitgelegd: mijn ziekte, hospitalisatie, medicatie en chemo."

  "Tien dagen geleden had ik mijn laatste chemokuur. Ik kan zeggen dat het zwaarste achter de rug is."

  "Maar die controle had dus geen enkele zin: voor mij was het een dwaling. De man geneerde zich en belde zijn baas, maar die hield voet bij stuk. Ik heb de controle dus afgelegd en kan de uitkomst al raden: er is 95 procent kans dat ik positief test. Wat zal de internationale bond hiervan zeggen?"

  Antidopingbaas: "Controles stoppen nooit"

  Anne Daloze, de dopingverantwoordelijke van de Fédération Wallonie-Bruxelles, zegt in La Dernière Heure dat elitesporters ook in geval van ziekte en schorsing in het dopingvizier blijven: "De controles stoppen nooit."

  "Maar juist voor een geval zoals Moukrime bestaat er een procedure die therapeutisch gebruik van middelen toestaat. Alle elitesporters zijn daarvan op de hoogte."