• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Ofwel neem je ontslag ofwel krijg je ontslagpremie"

  KV Oostende-voorzitter Marc Coucke geeft toe dat er iets moest veranderen bij de bond. Toch is hij verbaasd over wát er veranderd is. "Het ontslag was drastisch, is matig gecommuniceerd én was duur." Volgens Coucke is dat tekenend voor de huidige gang van zaken bij de bond. Kortrijk-voorzitter Allijns betreurt dan weer vooral hoe er gehandeld werd.

  Marc Coucke is lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbond, maar toch kwam het ontslag van Steven Martens ook voor hem als een kleine verrassing.

  "Er moesten zaken veranderen, maar de manier waarop is weer spijtig, zoals wel vaker op de bond de laatste tijd. De mensen zullen onthouden dat de Duivels meer beenruimte willen en dat dat veel geld kost. Maar het gaat over veel meer."

  "Alles gebeurt boven de hoofden van de clubs, de profclubs maar ook de duizenden andere clubs. Het was een aantal mensen te veel geworden."

  "Er zijn heel veel goeie zaken veranderd. Voor Steven Martens bij de bond kwam was het volgens velen een bende losers. Nu niet meer. Nu zijn het winnaars met ambitie geworden."

  "Qua ambitie en visie was Martens perfect. Hij heeft zelf het succes gecreëerd, maar is slecht met dat succes omgegaan."

  "Je had moeten profiteren van de extra inkomsten, de extra buzz, rond de Rode Duivels zodat gans het voetbal beter zou worden. Maar het succes werd te veel vertaald naar de interne structuren, die te duur en te ingewikkeld zijn geworden. Dat is deze week opnieuw bewezen: het ontslag was drastisch, is matig gecommuniceerd én was duur."

  "Ofwel neem je ontslag ofwel krijg je ontslagpremie. Martens haalde beide binnen"

  Steven Martens liet uitschijnen dat hij zelf is opgestapt bij de bond. Toch is stilaan duidelijk geworden dat hij nog een vorstelijke ontslagpremie in zijn koffer meeneemt.

  "Officieel weet ik dat niet", zegt Coucke, "maar ik vermoed wel dat het juist is. Ik zit in het Uitvoerend Comité over structuren en ruzies te praten, maar als ik écht wil weten waar het over gaat, lees ik dat in de krant. Dat toont aan dat er iets niet klopt."

  "Ofwel bied je zelf je ontslag aan, ofwel krijg je een ontslagpremie. Ik heb de indruk dat Martens ze allebei heeft binnengehaald. Ook voor Martens zelf is dit spijtig. Iedereen zal onthouden dat hij de man was van de gouden handdruk, terwijl hij ook veel goeie dingen gedaan heeft."

  "Als De Keersmaecker zo wil voortdoen, heeft hij een probleem"

  Het ontslag van Steven Martens doet stilaan ook de positie van bondsvoorzitter François De Keersmaecker wankelen. De Keersmaecker hoopt nochtans binnenkort zijn termijn te verlengen.

  "Hij is een jurist, die alles vormelijk bekijkt. Vermoedelijk zal het wel kloppen wat hij gedaan heeft, maar als je té juridisch wordt, verlies je soms voeling met wat er leeft bij je achterban."

  "Want wat is de voetbalbond? Dat zijn de profclubs en 400.000 voetballers en scheidsrechters. Daar moet je altijd aan denken bij je beslissingen."

  "Ik vind dat we heel grondig moeten bekijken hoe we voortdoen. Als De Keersmaecker zegt dat hij wil voortdoen zoals we de voorbije maanden bezig waren, dan heb ik daar een probleem mee."

  "Het gaat niet over welke kop waar zit, maar over welk beleid gevoerd wordt. Eigenlijk moet je een wit blad nemen en vandaaruit vertrekken. Want als we voortdoen zoals we nu bezig zijn, heeft niemand daar iets aan."

  Allijns: "Moet er überhaupt betaald worden?"

  KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns was gisteren niet verrast door het vertrek van Martens, maar voelde zich wel koud gepakt door de manier waarop het afgehandeld werd. "Ik ben lid van de Raad van Bestuur van de bond, maar ik weet niet wat er overeen is gekomen met Martens over een opzegregeling."

  "Ik kreeg enkel de mail van de voorzitter waarin staat dat Martens zijn mandaat ter beschikking stelt. Als je dat doet, weet ik niet of er überhaupt een opzegvergoeding moet betaald worden."

  "De afspraken rond het ontslag moeten gemaakt zijn met voorzitter De Keersmaecker. Ik kan nog begrijpen dat er omstandigheden zijn dat je snel moet ingrijpen. Maar ik betreur dat wij als Raad van Bestuur niet betrokken zijn, niet fundamenteel ingelicht werden en niet op de hoogte werden gehouden."

  "Er moet transparantie zijn en ik vind het ongelukkig dat we er opnieuw niet in slagen om duidelijk te communiceren. Dat er een ontslagregeling is, tot daar aan toe, maar dat weer elke krant zijn eigen versie kan hebben, stoort me. Dan merk ik toch dat we weer bezig zijn op de bond met net dat wat we willen vermijden."