• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Als Club volgende week zoveel kansen creëert, wint het"

  Als je de kansen optelt, had Club Brugge niet mogen verliezen.

  Sporza-journalist Stef Wijnants neemt de analyse van de 25e speeldag voor zijn rekening. Hij zag Club Brugge voor het eerst sinds de zomer nog eens verliezen, vindt Kortrijk bij de beste zes ploegen van het land horen en benadrukt dat Anderlecht altijd terugkomt. "Het wordt straks een spetterende strijd met Club."

  Gebalde conclusies van Wijnants:

  • Gezien zijn kansen had Club Brugge nooit mogen verliezen in Kortrijk.
  • Op Facebook ben je wel vaker lid van een groep, waarvan je het bestaan niet eens kent.
  • KV Kortrijk hoort - met spelers die bij andere clubs tekortkwamen - bij de zes beste ploegen van  het land.
  • Als we van vorig seizoen één zaak geleerd hebben, is het dat Anderlecht altijd terugkomt. Anderlecht heeft genoeg kwaliteit om het tot een spetterend duel met Club te laten komen.

  Club Brugge had nooit mogen verliezen

  Club Brugge verloor voor het eerst in zes maanden, 2-0 bij Kortrijk. Maar de leider kwam zeker niet tekort. Als je de kansen van Club optelt, had het deze match nooit mogen verliezen.

  Het was ook niet zo dat Club dramatisch slecht speelde, zoals Anderlecht dat een paar weken geleden deed op Standard. Club probeerde zijn dominantie ook gisteren in de verf te zetten, maar dat was moeilijk.

  Onder meer omdat Vazquez niet echt aan spelen toekwam en Club in een soort van gevechtsvoetbal terechtkwam dat het helemaal niet graag speelt.

  Maar ondanks dat had het genoeg kansen: De Sutter en vooral Izquierdo (foto) schoten nogal wat ballen richting hemel. Veel negatieve conclusies zou ik aan deze nederlaag niet koppelen. Als Club volgende week tegen Lokeren zoveel kansen creëert, dan zal het zeker winnen.

  Toch wil ik twee kanttekeningen maken: de Club-fans waren er gisteren als de kippen bij om scheidsrechter Geldhof te betichten van favoritisme omdat hij op Facebook blijkbaar zonder zijn medeweten lid zou zijn van een fanclub van Kortrijk. Wel, ik kan je zeggen dat je op Facebook wel vaker lid bent van een groep waarvan je het bestaan niet eens kent.

  Ik zou de Club-supporters ook willen aanraden om de stoeltjes in het stadion op zijn plaats te laten staan, want als je één keer in 20 matchen verliest, mag dat geen reden zijn om de boel af te breken. Zelfs al ga je niet akkoord met de beslissing van de scheidsrechter. Het was goed dat directeur Mannaert meteen na de match zei dat dat ontoelaatbaar was.  

  Vanderhaeghe maakte van Kortrijk een combattieve ploeg

  Kortrijk zit in een schitterende flow. In het voetbal win je dan soms ook wedstrijden omdat de omstandigheden meezitten. Maar zeggen dat ze geluk gehad hebben, dat is hen tekortdoen.

  Yves Vanderhaeghe (foto) heeft er een combattieve ploeg van gemaakt, soms over het randje. Aanvaller Santini gebruikte gisteren al vroeg in de match zijn arm en dat had - ja - een rode kaart verdiend en dan had het anders kunnen lopen.

  Maar Kortrijk staat knap derde, Play-off I staat voor de deur. En dat met een ploeg spelers die bij andere clubs tekortkwamen om diverse redenen. Ik denk aan Matton en De Smet, die twee waren gisteren trouwens heel erg goed. Maar ook aan Chanot en Chevalier. Kortrijk heeft geen wintertransfers gedaan, het is niet naar het buitenland op stage gegaan. De tering is er naar de nering gezet blijven worden.

  Niet vergeten ook: in het begin van het seizoen stond Kortrijk nergens. De vraag werd luidop gesteld: was Yves Vanderhaeghe geschikt om de almachtige Hein Vanhaezebrouck op te volgen. Daar is een helder antwoord op gekomen: Kortrijk hoort bij de beste zes ploegen van het land en de fluwelen voetballers van de topclubs maken de borst maar beter nat als ze de strijders in het Guldensporenstadion straks willen overtroeven.

  Anderlecht komt altijd terug, nu al na een week

  Anderlecht - dat de voorbije week in de beker ook al Gent met 0-2 klopte - heeft de achterstand op Club weer tot vier punten herleid.

  Als we van vorig seizoen één zaak geleerd hebben, toen Anderlecht net voor de play-offs op zijn benen wankelde en Hasi het moest overnemen van Van den Brom, is het dat Anderlecht zelfs vanuit een onmogelijke positie altijd terugkomt. Soms na een langere periode, nu al na een week.

  Met de druk omgaan is een kwaliteit van een ploeg die veel gewonnen heeft. Woensdag in Gent 0-2 winnen was gezien de situatie erg straf. Een zege op Cercle is dat minder. Maar het geeft wel aan dat Anderlecht genoeg kwaliteit heeft om het straks tot een spetterend duel met Club te laten komen.

  Achteraan moet het zich niet te veel zorgen maken, als daar ook nog eens Mbemba en Rolando bij komen. De aanwezigheid van Defour (foto) maakt anderen ook beter en gretiger en Mitrovic was ook meer dan behoorlijk in de eerste helft. Het wordt spannend.

  Stef Wijnants