• home
 • video
 • pas verschenen

  Steven Martens stapt op als CEO bij de voetbalbond

  De druk op Martens was de voorbije weken bijna onhoudbaar geworden.

  Er is na iets minder dan 4 jaar een einde gekomen aan de regeerperiode van Steven Martens bij de Belgische voetbalbond. Martens gooit zelf de handdoek nadat de druk de voorbije weken onhoudbaar was geworden. "Na veel en diep nadenken heb ik besloten mijn mandaat als CEO ter beschikking van de bond te stellen", schrijft Martens in een mededeling.

  Steven Martens lag al enkele maanden onder vuur. De hoera-steming over Martens, die de bond omgevormd had van een log naar een modern bedrijf, was al lang weggeëbd bij meerdere profclubs.

  Met de goeie prestaties van de Rode Duivels en slimme marketingcampagnes, zoals de Duiveluitdagingen, stond het hele land deze zomer achter de Rode Duivels. Maar over de rekeningen achteraf kwam veel kritiek.

  De factuur voor het ongebruikte hotel voor de spelersvrouwen, de bonussen, het fiasco van de Braziliaanse fancamping, facturen zonder contracten,... Het was allemaal koren op de molen van Martens' kritikasters. Ze verweten hem een weinig transparant en geldverslindend beleid te voeren. Een audit moet dit allemaal nog uitklaren.

  Vandaag begon de stoel van Martens helemaal te wankelen toen de vertrouwensbreuk met de Raad van Bestuur bekend raakte. Daar werd beslist dat hij op een volgend Uitvoerend Comité voor een vertrouwensstemming stond.

  Maar Martens heeft die vertrouwensstemming niet afgewacht en de eer aan zichzelf gehouden. "Het waren vier fantastische jaren", zegt hij. 

  "Ik ben erg trots op wat we samen in vier jaar ambitieuze groei bereikt hebben. Uiteraard hebben we in die snelle hervormingen een aantal fouten gemaakt, waar we vandaag uit geleerd hebben voor de toekomst."

  "De KBVB blijft echter een ledenorganisatie en een aantal leden hebben op een aantal vlakken een fundamenteel andere visie op de toekomst dan ik. Het spel wordt ook erg hard en persoonlijk gespeeld", zegt Martens nog. (Lees hieronder zijn volledige verklaring)

  De integrale verklaring van Steven Martens

  Beste voetbalvrienden,

  Na veel en diep nadenken en veel overleg met mijn familie en vrienden heb ik besloten mijn mandaat als CEO van de Belgische Voetbalbond ter beschikking te stellen.

  Ik ben vandaag erg trots op wat we samen in 4 jaar ambitieuze groei hebben bereikt. De KBVB is een moderne dynamische organisatie geworden waar een groep sporttechnische en business mensen kunnen werken in een uitdagende omgeving. De omkadering van onze nationale ploegen is vandaag af en op vlak van communicatie en commercialisering staan we verder dan ooit. Ook hebben we ons voetbal, in samenwerking met al onze clubs en hun medewerkers digitaliseren en moderniseren. Ook op bestuurlijk vlak zijn grote hervormingsstappen gezet.

  Onze strategische doelen “Groeien en Winnen” van 2011 zijn dan ook op schema. Je kan ze volgen via progress.belgianfootball.be.

  Uiteraard hebben we in die snelle hervormingen en veranderingen ook een aantal fouten gemaakt, waar we vandaag uit geleerd hebben voor de toekomst.

  Ik ben niet te beroerd om dat toe te geven.

  De KBVB blijft echter een ledenorganisatie en een aantal leden hebben op een aantal vlakken een fundamenteel andere visie op de toekomst dan ik. Het spel wordt ook erg hard en persoonlijk gespeeld. Ik heb daarover met mijn familie overlegd en ik wil mijn tijd opnieuw in ambitieuze projecten kunnen stoppen.

  Het is mijn overtuiging dat de situatie van de laatste maanden nefast is voor ons voetbal en ik zou, door een stap opzij te zetten, ons voetbalbestuur opnieuw willen rationaliseren en normaliseren.

  Ik wens oprecht iedereen, in de organisatie maar ook in alle clubs, die bijgedragen hebben tot onze evolutie van de laatste jaren oprecht te bedanken en ik weet zeker dat de verandering voor ons voetbal onomkeerbaar geworden is.

  Ik hoop dat de Belgische Voetbalbond ambitieus mag blijven en dat dat #tousensemble kan.

  Sportieve groet,

  Steven