• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ski-oma" Aerts stopt: "Financieel niet meer mogelijk"

  Katrien Aerts woont tijdens de zomer in een caravan om haar sport te betalen.

  Het WK freestyle skiën in Kreischberg vormt straks het laatste wapenfeit in de topsportcarrière van Katrien Aerts. "Ik heb deze zomer nog moeten werken om mijn laatste winterseizoen te financieren", vertelt de 38-jarige freestyleskiester.

  Tranen in overvloed bij Katrien Aerts, toen ze vorig jaar naast een finaleticket greep op de Olympische Winterspelen in Sotsji (zie video). Na die emotionele uitschakeling werd haar Bloso-contract niet verlengd.

  "Dat was wel een ontgoocheling. Ik vond dat ik nog een contractverlenging verdiend had", vertelt Aerts. "Ik behaalde goede resultaten, maar Bloso besliste er anders over."

  Nu acht de 38-jarige skiester de tijd rijp om het internationale circuit vaarwel te zeggen. "Maar beweren dat ik definitief stop met skiën is een brug te ver."

  "Aan het BK zal ik wel nog deelnemen. Maar rondreizen naar Wereldbekermanches en het WK wil ik niet langer doen. Het WK in Kreischberg is dus mijn laatste grote wedstrijd."

  Vooral financieel is het voor Aerts niet meer haalbaar om haar sport nog op het hoogste niveau uit te oefenen. 's Zomers woont ze in een caravan om huur uit te sparen. Ze heeft geen televisie en bespaart ook op internet.

  "Ik doe deze sport heel graag. Niet voor de centen, want geld verdien je er niet mee. Integendeel, ik heb deze zomer moeten werken om het winterseizoen te kunnen financieren."

  "Sotsji was een overgetelijke ervaring"

  Aerts was vijf jaar toen ze voor het eerst op de skilatten stond. Ze behaalde een diploma Lichamelijke Opvoeding en startte als skimonitrice. Sinds 2006 heeft ze alles op het freestyle skiën gezet.

  "Wat het mooiste moment uit mijn carrière was? De deelname aan de Olympische Spelen in Sotsji. De Spelen zijn de droom van iedere skiester. Het was een heel unieke ervaring."

  Op het WK etaleert Katrien Aerts vandaag (en eventueel morgen) voor de laatste keer haar kunstjes, in de halfpipe. "Ik ben zonder druk afgezakt naar Kreischberg (in Oostenrijk, red)."

  "De finale halen wordt een moeilijke klus. Want in plaats van twaalf mogen er voor het eerst slechts zes skiesters aantreden in de finale. Als ik mijn beste niveau haal en enkele concurrentes in de fout gaan, is een plek in de finale mogelijk. Ik voel me goed en wil nog voor één keer mijn best doen. We zullen wel zien waar het schip strandt."