• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wie worden de sterren van de Africa Cup?

  Wie wordt de ster van de Africa Cup?

  Vanavond begint in Equatoriaal Guinea de 30e Africa Cup. Uithangborden Samuel Eto'o (Kameroen) en Didier Drogba (Ivoorkust) zijn er voor het eerst sinds lang niet bij. Maar naar wie moeten we wel uitkijken? Wij selecteerden 10 potentiële sterren van de Africa Cup.

  1. Wilfried Bony (Ivoorkust)

  Didier Drogba heeft een punt gezet achter zijn internationale carrière. Ivoorkust moet dus op zoek naar een nieuwe centrumspits en lijkt met Wilfried Bony de ideale vervanger nu al in huis te hebben.

  Eerder deze week finaliseerde Bony zijn overgang naar Manchester City. De spits verlaat Swansea voor de club van Rode Duivel Vincent Kompany.

  Leuke statistiek: in het kalenderjaar 2014 scoorde Bony 20 goals voor Swansea, wat hem meteen ook de beste spits van de Premier League maakte vorig jaar. Bony krijgt de taak om Ivoorkust voor het eerst sinds 1992 nog eens de Afrikaanse titel te schenken.

  2. Yaya Touré (Ivoorkust)

  In de zoektocht naar eeuwige roem met Ivoorkust krijgt Wilfried Bony de steun van onder meer Yaya Touré. Touré, begin deze maand voor de vierde keer verkozen tot beste Afrikaanse voetballer, is wellicht de grootste naam die de komende weken aan de Africa Cup zal deelnemen.

  De Ivoriaanse aanvoerder heeft nog een extra reden om alles uit de kast te halen op de Africa Cup: broertje Kolo Touré, een steunpilaar in de defensie, speelt op de Africa Cup zijn laatste matchen voor Ivoorkust. Afscheid nemen met een titel is dus het droomscenario.

  3. Yacine Brahimi (Algerije)

  Algerije wordt door vele waarnemers als een van de favorieten naar voren geschoven. Draaischijf Yacine Brahimi is dé held van het Algerijnse volk.

  Hoewel Brahimi zes jaar voor de Franse jeugdteams (Frankrijk is zijn geboorteland) voetbalde, koos hij uiteindelijk toch voor een avontuur bij de Algerijnse nationale ploeg. Die keuze wordt erg geapprecieerd door de Algerijnse voetbalfans.

  Bij de nationale ploeg groeide de 24-jarige spits van Porto uit tot sterkhouder. In de kwalificatiecampagne werd hij topschutter van Algerije. Pittig detail: op 8 februari mag Brahimi 25 kaarsjes uitblazen. 8 februari is de dag van... de finale.

  4. Sofiane Feghouli (Algerije)

  De favorietenrol van Algerije komt er niet toevallig. Het land pronkt graag met zijn "gouden driehoek" Brahimi-Feghouli-Slimani. Brahimi (Porto) en Slimani (Sporting) maken het mooie weer in Portugal, Feghouli doet dat bij Valencia.

  De Rode Duivels kennen Algerije uiteraard nog vanop het WK in Brazilië. De Belgen wonnen toen hun eerste groepsmatch met veel moeite van Algerije: 2-1.

  Algerije was wel op voorsprong gekomen dankzij een strafschopgoal van Feghouli, goed voor de eerste Algerijnse WK-goal in 28 jaar.

  5. Fabrice Ondoa (Kameroen)

  Kameroen is na het afscheid van Samuel Eto'o op zoek naar nieuwe sterren. Met Fabrice Ondoa lijkt het een ruwe diamant tussen de palen te hebben. Ondoa is nog maar 19 jaar, maar mag zich opmaken voor zijn eerste Africa Cup.

  De internationale carrière van Ondoa is uiteraard pril. Na een desastreus WK - Kameroen sprokkelde geen punt in Brazilië - haalde coach Volker Finke de doelman van Barcelona B bij zijn selectie voor de laatste kwalificatiematchen.

  Ondoa toonde zich een waardevolle kracht: in zes matchen slikte hij slechts één tegengoal. Met aanvaller Vincent Aboubakar, de opvolger van Eto'o, moet hij Kameroen weer op de voetbalkaart zetten.

  6. Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon)

  De hoop van Gabon rust op de schouders van Pierre-Emerick Aubameyang. De pijlsnelle flankaanvaller van Borussia Dortmund proefde ook even van de Italiaanse en Franse nationale ploeg, maar koos in 2009 toch voor Gabon.

  Op de Africa Cup van 2012 schopte Gabon het tot de kwartfinales. Maar het gastland verloor toen van Mali. Na 120 minuten stond het 1-1, maar onder meer een misser van Aubameyang in de penaltyreeks bleek fataal.

  Opvallend: de spitsbroeder van Aubameyang bij Gabon is geen onbekende voor het Belgische voetbal. Frédéric Bulot, door Standard uitgeleend aan Charlton, moet mee voor aanvallende impulsen zorgen. Bulot is pas sinds februari vorig jaar international bij Gabon.

  7. Sadio Mané (Senegal)

  Sadio Mané is misschien wel het grootste vraagstuk op deze Africa Cup. De 22-jarige middenvelder/schutter van Southampton is een sterkhouder bij Senegal, maar door een vervelende kuitblessure is het onzeker of Mané wel in actie zal komen.

  Voor Southampton-coach Ronald Koeman is er nochtans geen twijfel. "Mané zal tot begin februari aan de kant staan", klonk het een tijdje geleden. Maar bondscoach Alain Giresse wou daar niet van weten en riep Mané toch op.

  Vlak voor het eerste duel tegen Ghana, op 19 januari, zal Giresse de knoop doorhakken. Maar voor het vernieuwde Senegal zou de afwezigheid van Mané wel een flinke streep door de rekening zijn.

  8. Seydou Keita (Mali)

  Seydou Keita mocht vrijdag zijn 35e verjaardag vieren. Ervaring genoeg dus bij de Roma-middenvelder, die wellicht een laatste keer een gooi doet naar eeuwige roem met Mali.

  Mali kan ook nu weer uitgroeien tot de verrassing van het toernooi. Bij de vorige edities, in 2012 en 2013, strandde Mali telkens op de derde plaats.

  Keita heeft al zes passages op de Africa Cup achter de rug. Met zijn ervaring kan hij rust brengen bij Mali, dat met Ivoorkust, Kameroen en Guinee in een loodzware poule zit.

  9. Dieumerci Mbokani (DR Congo)

  De Belgische inbreng bij DR Congo is erg groot. Liefst zes spelers zullen een tijdje niet in de Jupiler Pro League actief zijn. Hoelang hun afwezigheid zal duren, zal misschien afhangen van Dieumerci Mbokani.

  De ex-Anderlecht-spits was er ook op de vorige editie al bij. Mbokani, die toen net voor het begin van de Africa Cup de Gouden Schoen had gewonnen, scoorde toen twee keer.

  In de laatste groepswedstrijd zette Mbokani met een penaltygoal DR Congo meteen op het juiste spoor, maar Mali knokte zich op gelijke hoogte en ging door naar de kwartfinales. Met drie draws in de groepsfase was DR Congo uitgeschakeld. Doen Mbokani en co dit jaar beter?

  10. Ferjani Sassi (Tunesië)

  "De nieuwe Andrea Pirlo": met zo'n bijnaam kun je stevig uitpakken op je cv. Ferjani Sassi wordt een grote toekomst voorspeld en mag op de Africa Cup zijn kwaliteiten tonen.

  De 22-jarige centrale middenvelder kon naar verluidt ook op de interesse van Anderlecht rekenen, maar maakte begin deze maand de overstap naar de Franse eersteklasser Metz.

  Tunesië moet het op de Africa Cup wel stellen zonder zijn geblesseerde aanvaller Ben Youssef, maar met de visie en de fijne baltoets van Sassi probeert Tunesië het zover mogelijk te schoppen.