• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vervalste Kargbo twee duels van Willem II?

  Ibrahim Kargbo zou de spilfiguur zijn.

  In het seizoen 2009-2010 zijn in de Nederlandse Eredivisie twee duels van Willem II vervalst. Dat meldt de Volkskrant. Volgens de Nederlandse krant is Ibrahim Kargbo, ex-speler van Charleroi en FC Brussels, de spilfiguur. Hij zou enkele ploegmaats overtuigd hebben.

  De Volkskrant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers. Twee van die matchfixers hebben een celstraf uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Om de beschuldigingen te toetsen werden tientalen getuigen gehoord.

  De bewuste vervalste matchen zijn Ajax-Willem II (4-0) en Feyenoord-Willem II (1-0). Matchfixers uit Singapore betaalden spelers zo'n 100.000 euro om de match te verliezen.

  Kargbo, die medespelers overtuigd zou hebben, geeft toe dat hij via e-mail contact heeft gehad met matchfixers, maar hij ontkent dat hij geld van hen heeft gekregen. "Ik zweer het op mijn kinderen."

  Volgens de krant wordt Kargbo in het waarschuwingssysteem van de UEFA aangeduid als een risicospeler. Afgelopen zomer werd Kargbo door zijn land Sierra Leone geschorst, omdat hij in 2008 en 2009 wedstrijden zou vervalst hebben.

  De Nederlands voetbalbond KNVB heeft laten weten aangifte te zullen doen bij het Openbaar Ministerie. "We gaan alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de onderste steen boven te krijgen", zegt de KNVB. "Wedstrijdvervalsing is voor ons een topprioriteit."

  Swinkels: "Ik weet van niets"

  Arjan Swinkels van Lierse reageert met verbazing op het verhaal over mogelijke matchfixing bij zijn ex-club Willem II. "Als het waar is wat wordt gezegd, zou ik me genaaid voelen. Ik kan één dingen zeggen: ik weet van niets. Echt niet", zegt de 30-jarige Nederlander tegenover Voetbal International.

  "Ik ben een jongen van de club. Je gaat toch niet over de rug van je club of van je ploeggenoten je werkgever duperen. Echt, nogmaals: mij is niets van matchfixing bekend."

  Ibrahim Kargbo (ex-RWDM, Charleroi en Brussels) zou volgens de krant ploeggenoten van Willem II hebben geronseld. Swinkels zegt met Kargbo geen contact te hebben gehad. "Maar je gaat je wel dingen afvragen."

  "Ben ik nou zo blind geweest dat ik er niets van gemerkt heb? Dat soort gedachten spoken nu door mijn hoofd. Ik heb en had geen enkele informatie over matchfixing en hoop dat de waarheid boven komt."