• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wat moet u weten over de 30e Africa Cup?

  Kameroen doet het voor het eerst in jaren zonder Samuel Eto'o.

  Zaterdag begint in Equatoriaal Guinea de Africa Cup. Wat moet u weten over het 30e Afrikaanse kampioenschap? Sporza zet voor u enkele feiten op een rijtje.

  Gastland: Equatoriaal Guinea

  De Africa Cup zou dit jaar normaal plaatsvinden in Marokko, maar het Noord-Afrikaanse land gaf de organisatie uit handen uit vrees voor de ebola-epidemie in West-Afrika. Equatoriaal Guinea, dat in 2012 samen met Gabon de Africa Cup organiseerde, was de enige kandidaat om het roer over te nemen van Marokko.

  Equatoriaal Guinea mag als beloning ook opnieuw deelnemen aan de Africa Cup. Het land werd vorig jaar geschorst omdat het een Kameroener had opgesteld tijdens een interland. Equatoriaal Guinea teert al veel langer op tal van genaturaliseerde spelers.

  Net als in 2012 wordt er gevoetbald in Malabo en Bata, maar dit keer ook in Ebebiyin en Mongomo. De stadions in die laatste twee steden zijn met 5.000 en 10.000 zitjes wel erg klein.

  Titelverdediger Nigeria is er niet bij

  Opmerkelijk: titelverdediger Nigeria tekent niet present in Equatoriaal Guinea. De Afrikaanse kampioen van 2013 wist zich niet te kwalificeren voor het eindtoernooi. Algerije, op het WK nog een taaie klant voor de Rode Duivels, en eeuwige favoriet Ivoorkust worden gezien als de belangrijkste kanshebbers om Nigeria op te volgen.

  Belgische coaches: Georges Leekens en Paul Put

  Met Paul Put en Georges Leekens zijn er ook twee Belgische bondscoaches actief op de Africa Cup. Put is nog altijd aan de slag bij Burkina Faso, waar hij nog steeds een godenstatus geniet nadat hij het elftal in 2013 naar de finale geleid had. Burkina Faso zit nu in een groep met Gabon, Congo Brazzaville en gastland Equatoriaal Guinea.

  Georges Leekens zit met zijn Tunesië in een poule met Zambia, de laureaat van 2012. Voorts nemen de jongens van Leekens het nog op tegen Kaapverdië en Congo. Tunesië is de favoriet in de groep, maar ook Kaapverdië mag niet onderschat worden. Het haalde in 2013 de kwartfinales en was nu het allereerste land dat zich kon plaatsen.

  Recordcoach Claude Le Roy

  De Fransman Claude Le Roy (66) is er al voor de achtste keer bij als bondscoach op de Africa Cup, een record. Le Roy staat nu aan het hoofd bij Congo Brazzaville, maar was eerder al bondscoach van Kameroen (1988), Senegal (1990 en 1992), Congo (2006 en 2013) en Ghana (2008). Eén keer mocht Le Roy al vieren, met Kameroen in 1988.

  Geen Eto'o en Drogba

  Samuel Eto'o (Kameroen) en Didier Drogba (Ivoorkust) waren jarenlang de uithangborden van het Afrikaanse voetbal, maar in Equatoriaal Guinea zijn de twee aanvallers er voor het eerst in jaren niet bij. Ze namen vorige zomer allebei afscheid van hun respectievelijke nationale ploeg.

  21 "Belgen" zijn geselecteerd

  Naast Georges Leekens en Paul Put is er ook op het veld een pak "Belgische" inbreng. 21 spelers die actief zijn in België zijn geselecteerd voor de Africa Cup. Onder hen onder meer Neeskens Kebano, Kara Mbodj, Barry Copa, Anele Ngcongca, Chancel Mbemba en Frank Acheampong.

  Tunesie speelt op veilig

  Het Tunesië van bondscoach Georges Leekens laat niets aan het toeval over. Het heeft zijn eigen koks en zijn eigen voedsel laten overvliegen naar Ebebiyin om te koken voor de spelers. "Je weet maar nooit", zegt Leekens.