• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Snelders: "Anderlecht moet de schade beperken"

  Vanavond trappen Club Brugge en KV Mechelen deel twee van de Belgische competitie op gang. Analist Eddy Snelders wikt en weegt. "Club Brugge ligt in poleposition voor de titel, maar de weg is nog lang. Anderlecht mag de kloof niet te groot laten worden." Onderaan het klassement verwacht Snelders een bijzonder spannende strijd.

  Club Brugge begint als leider aan het tweede deel van de competitie. "Ze hebben al een heel goed parcours afgelegd. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu staat er een geheel. Bijna een oninneembare vesting."

  "Club straalt rust uit. Ze doen gerichte aankopen en zelfs Michel Preud'homme lijkt minder zenuwachtig. Hij staat minder te gesticuleren langs de lijn en doet geen straffe uitspraken meer. Ze liggen in poleposition voor de titel, maar wie in januari de beste is, wordt niet vanzelfsprekend kampioen."

  "Iedereen is gefixeerd op die titel. Het grootste gevaar is dus dat Club die niet pakt. Het wordt in elk geval een duel met Anderlecht. De rest zal niet meer meedoen. Bij de landskampioen leeft nu vooral de angst om de voeling met Club Brugge te verliezen."

  "Anderlecht heeft geen brede kern. Veel spelers zijn naar de Africa Cup, Praet is geblesseerd en Mitrovic is weer geschorst. Er mag niet te veel gebeuren of ze hebben geen inzetbare spelers meer. Dat is geen fijn gevoel voor de trainer."

  "Ze mogen de kloof met de leider niet te groot laten worden. En dan moet alles meezitten in Play-off I. En dat kan. Kijk maar naar vorig jaar."

  "Standard en Lokeren moeten knokken voor Play-off I"

  Achter Club en Anderlecht is het drummen voor een plaatsje in de top zes. "Genk speelt geen mooi voetbal, maar het sprokkelt wel punten. Dat is het voornaamste. Ik denk ook dat Kortrijk en Charleroi erbij zullen zijn."

  "Dat zijn slimme clubs. Ze nemen geen onnodige risico's. Daar zal niet meteen een gekke transfer gebeuren tenzij er een belangrijke schakel wegvalt. Het is ook geen toeval dat ze halfweg het seizoen bovenaan meedraaien. Dat moet je verdienen."

  "Voor Standard en Lokeren wordt het kantje boordje. Bij Lokeren is de kern te beperkt. Scholz is weg en Vanaken zit in een mindere periode. Wel positief is dat het Europese verhaal uit is. Er is nu meer tijd om te recupereren. Standard blijft het grote vraagteken. Hoe zullen ze zich presenteren na deze winterstop?"

  "Zulte Waregem zien we niet meer terug bovenaan. Ze hebben een te lange inhaalrace achter de rug na een desastreuze start. Ik gun hen een top 6-plaats, maar ik vrees dat dat onrealistisch is. Ik denk dat ze al blij zijn met hun huidige plaats."

  "Nieuwe trainers zullen niet baten"

  Onderaan het klassement verwacht Snelders een spannende strijd. "Er zijn nog heel veel kandidaten. Dat maakt het interessant. Naast Lierse en Cercle Brugge zijn ook Westerlo, Waasland-Beveren en Moeskroen nog niet veilig. Er is nog niets gespeeld."

  "Veel van die ploegen haalden al een nieuwe trainer. Dat is typisch. Ploegen die in een dalende lijn zitten, raken in paniek. Je kan moeilijk 12 of 13 spelers vervangen, dus is de trainer het slachtoffer."

  "Met alle respect voor de nieuwe trainers, ik vrees dat het allemaal weinig verschil zal maken. De clubs hopen op een schokeffect om de negatieve spiraal om te buigen, maar dat werkt zelden of nooit."