• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Leekens: "We hebben geen elektriciteit, water en internet"

  Leekens: "Het is een geweldig avontuur."

  Zondag speelt het Tunesië van Georges Leekens in Equatoriaal Guinea zijn eerste wedstrijd op de Africa Cup. De aanloop naar het duel met Kaapverdië verloopt uitermate moeizaam. "Dit wordt een uitputtingsslag. Maar we leven op goeie hoop: We will survive!"

  De kennismaking met het hotel in het basiskamp van de Tunesiërs ligt de bondscoach en zijn spelers zwaar op de maag. Kan ook moeilijk anders, als je het verhaal van Leekens vanuit Equatoriaal Guinea beluistert.

  "Het zijn hier extreme omstandigheden. Toen we in ons hotel aankwamen, bleek er geen elektriciteit, water en internet te zijn.  We klagen niet snel, maar we hebben die feiten wel laten vaststellen, want een minimum aan hygiëne is noodzakelijk", zegt Leekens aan Sporza.

  "We mogen niet beginnen te wenen, maar het is wel afzien zo enkele dagen voor onze eerste wedstrijd (Tunesië opent zijn Africa Cup zondag, red). Hopelijk raken de problemen snel opgelost, want in deze situatie lopen de spelers ook het gevaar om ziek te worden."

  "Ik hoop dat mijn groep mentaal standhoudt en zich kan aanpassen. Het is een kwestie van overleven. The survival of the fittest and the strongest, zeker? We wíll survive! We leven op goeie hoop en komen er sterker uit, dat staat al vast."

  "Depressie is bij onze supporters omgeslagen in euforie"

  Tunesië huist in een groep met Congo, Zambia en Kaapverdië. Wat is de betrachting? Leekens: "We zijn ambitieus na onze geweldige resultaten in de kwalificatieronde, ook al hebben onze beperkingen."

  "De vier landen zijn aan elkaar gewaagd, denk ik, maar met Zambia komen we wel de ploeg tegen die de Africa Cup won in 2012. We zijn dus gewaarschuwd. We zijn zeker geen favoriet, maar hopen wel de tweede ronde te halen."

  "Het publiek staat in elk geval weer achter ons. De 14 op 18 in de voorronde en het feit dat we Senegal achter ons konden houden maken dat we weer geliefd zijn. Toen ik hier aankwam, zag ik een totale depressie. Die is intussen omgeslagen in euforie."

  "Zelf beschikken we over een degelijk elftal dat goed aan elkaar hangt. Ook al is dat dan zonder Hamdi Harbaoui (de ex-topschutter van Lokeren, red). Hij had kritiek geleverd op zijn collega's, de bond en de coach."

  "Op het moment dat ik dacht dat alles uitgeklaard was, legde hij nieuwe verklaringen af. Dat kun je niet accepteren. Je gooit problemen niet op straat. Iedereen moet de regels respecteren en dus is hij er niet meer bij."

  "Senegal en Algerije zijn zeer sterk"

  Welke landen moeten we in de gaten houden de komende weken? "Senegal is supersterk. Dat is misschien wel de beste ploeg van Afrika", zegt Leekens. "Ook Algerije steekt er bovenuit. Niet vergeten dat Algerije op het WK in Brazilië pas in de verlengingen verloor van later wereldkampioen Duitsland."

  "Maar in deze omstandigheden is het niet altijd de beste ploeg die wint. Hier worden de mentale en fysieke sterkte aangesproken. Dit is een uitputtingsslag. Je moet een situatie overwinnen. Ach, het is mijn eerste Africa Cup en een geweldig avontuur. Het is nieuw en verrassend. Ik hoop dat België achter Tunesië staat."

  Het gesprek met Leekens: