• home
 • video
 • pas verschenen

  Start wielerjaar: opvallende transfers en gepensioneerden

  Mollema (l), Van Asbroeck (boven) en König (onder) snuiven nieuwe lucht op.

  Volgende week wordt in Argentinië en Australië het nieuwe wielerjaar op gang gevlagd. Het peloton zal er in 2015 weer helemaal anders uitzien. Wie is overgestapt naar welke ploeg en wie zien we in het nieuwe jaar niet meer terug? Een overzicht.

  Vijf opmerkelijkste transfers

  1. Peter Sagan (Cannondale naar Tinkoff-Saxo)

  Peter Sagan was afgelopen seizoen het populairste meisje op het transferbal. Heel wat teams dongen naar de hand van de drievoudige groenetruiwinnaar, maar het was Tinkoff-Saxo dat het meest overtuigend en wellicht ook kapitaalkrachtig was.

  Met Sagan hoopt de ploeg van Bjarne Riis ook in de klassiekers een mondje te kunnen meespreken. Het valt wel af te wachten of Sagan bij Tinkoff een stapje hoger kan zetten. Afgelopen jaren was het voor hem al te vaak "net niet".

  20-jarige Sagan wint meteen bij de profs, in Parijs-Nice

  2. Bauke Mollema (Belkin naar Trek)

  Bauke Mollema leek jarenlang een trouwe Rabobank-Belkin-soldaat, maar daar kwam in de Tour 2014 abrupt een einde aan. Na een gewaagde en mislukte gok met een nieuwe tijdritfiets maakte Mollema zijn ongenoegen duidelijk. Het management van Belkin ging in de tegenaanval, een breuk leek onvermijdelijk.

  De overgang naar Trek lijkt een gedroomd huwelijk. De voorbije twee jaar zag het team onder anderen Klöden, Monfort en Andy Schleck vertrekken. Die bloedarmoede in het rondewerk moet Mollema, in 2013 zesde in de Tour, oplossen.

  Mollema is niet mals voor team na afgang in slottrijdrit Tour

  3. Leopold König (NetApp naar Sky)

  9e in de Vuelta, 7e in de Tour: twee uitslagen waar je mee thuis kunt komen. Die thuis van Leopold König ligt in Tsjechië. Bij het bescheiden NetApp kon de 27-jarige König in de luwte ontbolsteren. Bij Sky probeert hij het voor het eerst bij een WorldTour-ploeg. Kan hij daar van een subtopper uitgroeien tot een topper?

  Leopold König wint Vueltarit naar de Alto de Peñas Blancas

  4. Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen naar Lotto-Jumbo)

  Meer dan 40 keer eindigde Tom Van Asbroeck in de top tien in 2014, wat hem de eindzege in de Europe Tour opleverde. Bij de Nederlandse Lotto-ploeg springt hij op de WorldTour-ladder. Nu zal Van Asbroeck moeten tonen dat hij het niet alleen in de "kleinere" Franse en Vlaamse koersen kan, maar ook op het hoogste podium.

  Tom Van Asbroeck wint massasprint in Ronde van Wallonië

  5. Lars Boom (Belkin naar Astana)

  Tom Van Asbroeck (zie boven) neemt bij Lotto-Jumbo de plaats in van Lars Boom. Die was bij de Nederlanders tot het meubilair gaan behoren. Boom hoopt in een nieuwe omgeving, met name Astana, eindelijk die grote voorjaarsvis binnen te kunnen halen. Hij schonk zijn oude ploeg wel nog een mooi afscheidscadeautje: een ritzege in de befaamde kasseienetappe in de Tour.

  Lars Boom wint heroïsche kasseienrit in de Tour

  Nog meer opmerkelijke transfers
   vannaar
  Jan Bakelants (Bel)Omega Pharma-Quick StepAG2R
  Johan Vansummeren (Bel)GarminAG2R
  Luis Leon Sanchez (Spa)Caja RuralAstana
  Laurens De Vreese (Bel)Wanty-Groupe GobertAstana
  Alessandro De Marchi (Ita)CannondaleBMC
  Yves Lampaert (Bel)Topsport VlaanderenEtixx-Quick Step
  Dries Devenyns (Bel)Giant-ShimanoIAM
  Jasper De Buyst (Bel)Topsport VlaanderenLotto-Soudal
  Nicolas Roche (Ier)Tinkoff-SaxoTeam Sky
  Wout Poels (Ned)Omega Pharma-Quick StepTeam Sky
  Elia Viviani (Ita)CannondaleTeam Sky
  Ivan Basso (Ita)CannondaleTinkoff-Saxo
  Gert Steegmans (Bel)Omega Pharma-Quick StepTrek
  Edvald Boasson Hagen (Noo)Team SkyMTN
  Tyler Farrar (VS)GarminMTN
  Matthew Goss (Aus)OricaMTN
  Serge PauwelsOmega Pharma-Quick StepMTN
  Nacer Bouhanni (Fra)FdJCofidis

  Vijf renners die we zullen missen

  1. Cadel Evans (Aus)

  Eigenlijk heeft Cadel Evans nog niet helemaal afscheid genomen, maar na de Tour Down Under en de Great Ocean Road Race trekt de Australiër er definitief een streep onder.

  Evans werd door veel volgers jarenlang verguisd wegens zijn zuinige rijstijl, maar op latere leeftijd gooide hij het over een andere boeg en dat leverde hem een wereldtitel én de felbegeerde eindzege in de Tour op. Een palmares om U tegen te zeggen voor de ex-mountainbiker.

  Cadel Evans wordt wereldkampioen in Mendrisio

  2. David Millar (GBr)

  Door interne strubbelingen bij Garmin werd het een einde in mineur, maar David Millar heeft jarenlang het peloton gekleurd: met een monsterontsnapping, in een tijdrit, maar vooral met zijn ongezouten meningen.

  Millar was in 2004 een van de eerste renners die openlijk toegaf epo genomen te hebben. Toch bewees hij ook nadien nog te kunnen winnen. In 2012 was hij dolgelukkig na zijn ritzege in de Tour, zijn tiende (individuele) ritzege in een grote ronde.

  David Millar is stikkapot na zijn ritzege in de Tour 2012

  3. Thor Hushovd (Noo)

  Thor Hushovd is na Cadel Evans de tweede ex-wereldkampioen die ermee ophoudt. Hoewel de carrière van de bonkige Noor een beetje uitging als een nachtkaars was hij jarenlang een van de bepalende figuren in het peloton.

  Hushovd was vooral op zijn best in de Tour, waar hij in alle omstandigheden en op alle parcours 12 etappes wist te winnen. Ook in het voorjaar was hij een vaste klant, al greep hij daar al te vaak naast de oppergaai.

  Thor Hushovd wordt wereldkampioen in Geelong

  4. Jens Voigt (Dui)

  Het afscheid van Jens Voigt is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Maar dat mag ook wel voor iemand die 18 jaar profrenner geweest is. Voigt was de man van de lange adem op de fiets en van de brede smile ernaast. Met een verbetering van het werelduurrecord zette hij een mooi uitroepteken achter zijn lange carrière.

  Jens Voigt breekt het werelduurrecord

  5. Nick Nuyens (Bel)

  Op de valreep hebben we Nick Nuyens aan dit lijstje moeten toevoegen. De ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen vond geen project meer dat hem aansprak voor 2015 en geeft er de brui aan.

  Nuyens wil wel graag in de wielersport blijven, als ploegleider of als cocommentator. Sowieso heeft hij met zijn supermarkt een lekker appeltje voor de dorst achter de hand.

  Nick Nuyens wint de Ronde, door de ogen van de ploegleiders