• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Praet: "Trofee is niet het sein om te vertrekken"

  Anderlecht was gisteren de slokop op het gala van de Gouden Schoen. Daags na de feestavond mochten Dennis Praet en co de vragen van de media trotseren. "Ik was vanochtend te laat op de club, maar ik heb geen boete gekregen", zegt Praet. RSCA-manager Van Holsbeeck: "Het was een topavond voor iedereen die paars bloed heeft."

  "Ik heb een vrij korte nacht achter de rug", vertelde Dennis Praet aan de media. "Er was veel adrenaline en het was niet eenvoudig om te slapen. Of ik veel felicitaties gekregen heb? Ja, ik heb nog een beetje werk om alle mensen te beantwoorden."

  Bijna had Dennis Praet vanochtend ook al zijn eerste geldboete als Gouden Schoen. "Er was vanmorgen veel verkeer en dus was ik 5 minuten te laat op de club. Maar ik kreeg meteen applaus en we hebben met de spelers ook taart gegeten. De trainer heeft het mij vergeven en heeft me geen boete gegeven."

  Wat doet zo'n trofee met een 20-jarige voetballer? "Het doet enorm deugd. De Gouden Schoen is een heel mooie prijs. Je hoopt te winnen, maar een verschil van slechts 5 punten maakte het enorm spannend. Na de eerste stemronde dacht ik overigens niet dat ik nog in de buurt ging komen. Maar daarna kreeg ik toch weer hoop."

  Veel winnaars van de Gouden Schoen krijgen na hun trofee te maken met een vormdip. "Er komt veel aandacht en druk en misschien is het daarom wat moeilijker op het veld. Maar ik ben een heel rustige jongen en zal nooit zweven", zegt Praet.

  "Deze prijs is voor mij ook niet het sein om te vertrekken. Ik vind niet dat een Gouden Schoen in verband moet staan met een transfer. Ik kijk naar mijn eigen ontwikkeling en dat heeft niets te maken met die prijs."

  Van Holsbeeck: "Ik doe er alles aan om Dennis langer te houden"

  Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck stond te glunderen. Zijn club won gisteren nog twee prijzen: Besnik Hasi werd Coach van het Jaar, Youri Tielemans werd Belofte van het jaar. "Het was een topavond voor iedereen die paars bloed heeft. Het was een avond om nooit meer te vergeten", zegt Van Holsbeeck.

  "Maar uiteraard weet ik ook wel waar de bui voor iemand als Praet aan het einde van het seizoen zal hangen. Dan zullen er clubs met een viervoud van ons budget komen. Het wordt niet makkelijk, maar ik zal er alles aan doen om Dennis hier nog langer te houden."

  "Of hij blijft, hangt af van de clubs die aankloppen. Hij zal niet kiezen voor aanbiedingen uit Rusland. Maar als er Duitse of Engelse clubs komen, dan weet je dat je een probleem hebt."

  Wordt Praet nu beloond met een beter contract? "Neen, dat doen we niet. Maar de Gouden Schoen zet je op je cv, zeker als jonge speler. Die trofee wordt ook meer en meer gerespecteerd in het buitenland."

  Anderlecht wordt wel beloond voor zijn keuze voor de jeugd: "Dat is de enige mogelijkheid om nog iets te betekenen in het Europese voetbal. Je moet de jongeren een kans geven om door te breken."

  "Januzaj en Musonda waren hier al weg, nog voor ik ze kon voorstellen aan het grote publiek. Maar iemand als Tielemans zegt dat zijn toekomst nu bij RSCA ligt. Dat is de eerste stap: de toptalenten hier nog enkele jaren houden. Daar blijven we aan werken."

  Hasi: "Als er clubs met veel geld komen, zijn we machteloos"

  RSCA-coach Besnik Hasi viel zelf gisteren ook in de prijzen, maar toonde zich vooral tevreden voor poulain Dennis Praet. "De voldoening is heel groot. Daar hoef ik niet onnozel over te doen", vertelde Hasi. "Ik vind hem een terechte winnaar. Je zag de jongste dagen de spanning wel toenemen, maar dat is normaal. Hij is nog maar 20."

  "De roem zal Dennis ook niet veranderen. Hij zal wel moeilijk te houden zijn. Al zeg ik vaak tegen mijn spelers: "Jullie zijn nog zo jong en hebben nog een hele weg te gaan. Het zou niet erg zijn om nog een jaar te blijven." Maar als de clubs met veel geld komen, zijn we machteloos."