• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Dat Praet zou weggaan, is begrijpelijk. Bij 15-jarigen ligt dat moeilijker"

  "Mijn felicitaties voor alle jeugdtrainers van Anderlecht."

  Jean Kindermans geniet als hoofd van de jeugdopleiding bij Anderlecht met volle teugen van de Gouden Schoen voor Dennis Praet. "Mijn felicitaties voor al onze trainers", zegt hij. Kindermans neemt Praet als standaard voor de vele jonge talenten die hun weg zoeken naar de top. "We hopen dat onze jeugd zijn voorbeeld en dat van Tielemans volgt."

  Dennis Praet genoot zijn opleiding tot zijn zestiende bij Racing Genk en vertrok daarna naar de hoofdstad, waar Anderlecht hem kneedde tot een afgewerkt product. Jean Kindermans, hoofd van de paars-witte jeugdopleiding, is trots op Praet en heel Anderlecht.

  "Ik vind Dennis een verdiende winnaar", zegt Praet. "Dit is prachtige prijs voor hem en tegelijk een pluim voor de hele jeugdopleiding, voor al die trainers die in weer en wind de jonge talentjes begeleiden. Bij deze mijn felicitaties voor al die mensen."

  "Na de ontbolstering van Romelu Lukaku hebben we beslist om voluit de kaart van de jeugd te trekken. Met Praet, Youri Tielemans, Davy Roef, Leander Dendoncker en nog vele anderen die op komst zijn, denken we de goeie weg gekozen te hebben."

  "We hebben de opleiding een structuur gegeven: de methodiek en didaktiek zijn de laatste jaren fel aangepast. Er is ook het Purple Talents-programma, om voetbal en school te combineren. We hebben aardig wat geïnvesteerd in de jeugdopleiding, omdat de Belgische budgetten niet meer te vergelijken zijn met de Europese topclubs. Ons budget hangt ergens rond de 230e plaats."

  "Hoger loon? We respecteren het talent"

  Er wordt wel eens gezegd dat Anderlecht met meer geld zwaait voor jonge talentjes (en hun ouders). Kindermans: "Dat weet ik niet. Wij respecteren gewoon het talent in zijn ontwikkeling. We proberen de spelers te doen inzien dat door hard werken een mooie toekomst verzekerd kan worden. Ik lees en hoor veel over die contracten, maar ik wil ze best eens doornemen om na te gaan of ze werkelijk zo hoog zijn als sommigen zich voorstellen. Het is een verkeerd beeld van de realiteit."

  "Te vroeg vertrekken is voor iedereen vervelend"

  De keerzijde van het succes: de jongeren vertrekken snel. Soms te snel. "Als Dennis na dit seizoen vertrekt, zou ik dat kunnen begrijpen", zegt Kindermans. "Die jongen zit al vier jaar in de A-kern, heeft binnenkort misschien vier titels op zijn palmares en heeft nu ook de hoogste individuele bekroning. Ik begrijp dat zo'n speler een volgende stap in zijn carrière overweegt."

  "Waar we het allemaal veel moeilijker mee hebben is het vertrek van 14-, 15- en 16-jarige jongens die nog alles moeten bewijzen en hun familie, vrienden en school verlaten. Dikwijls moeten zij dan op hun 21e een stapje terugzetten en van 0 herbeginnen. Er zijn er weinigen die de veerkracht hebben om dat te doen."

  "We hopen dat jongens door het voorbeeld van Praet en Tielemans voluit kiezen voor "door-ontwikkeling" binnen Anderlecht. Ze weten sinds een aantal jaar dat ze met genoeg talent én genoeg geduld in de A-ploeg komen. Kijk naar jongens als Roef en Dendoncker: zij hebben jarenlang in de schaduw van de meer bekende namen hard gewerkt en worden daar nu ook voor beloond."

  "Wij hebben de laatste jaren heel veel grote namen verloren. Neem de broers Musonda, Adnan Januzaj en een aantal spelers dat onlangs nog vertrokken is naar Benfica en Tottenham. Elk jaar worden wij geconfronteerd met het vertrek van één of twee jonge talenten. Dat is heel wat mogelijk kapitaal dat we zien vertrekken."

  "Als jongens die stap veel te vroeg zetten, is dat voor iedereen vervelend. Je kunt altijd denken dat je Eden Hazard bent of dezelfde weg zult afleggen als Januzaj, maar dan spreken we over twee of drie jongens in een periode van tien jaar."

  "Jeugd opleiden heeft zijn plaats in onze competitie"

  "Ik zie dat topspelers zoals Lukaku en Kevin De Bruyne vroeg vertrokken zijn, maar wel eerst heel wat bewezen hadden in België. Maar zelfs zij hebben het niet gemakkelijk gehad om zich bij Chelsea op te werken. Dus kan ik moeilijk begrijpen dat je dat op veel jongere leeftijd al overweegt. De Jupiler League heeft bewezen dat de opleiding van talent zeker zijn plaats heeft in onze competitie", besluit Kindermans.