• home
 • video
 • pas verschenen

  Pauwels: "De Tour is voor MTN-Qhubeka een logische stap"

  MTN-Qhubeka heeft vandaag een wildcard voor de Tour de France gekregen. Het Zuid-Afrikaanse team telt met Serge Pauwels één landgenoot. "We hebben geen echte klassementsmannen en zullen vooral voor ritten gaan", zegt Pauwels.

  Kwam het nieuws over de Tour-wildcard als een verrassing voor MTN-Qhubeka? "Het is een aangename verrassing, maar het nieuws komt niet echt onverwacht", zegt Serge Pauwels, die deze winter de overstap maakte van Omega Pharma-Quick Step, aan Sporza.

  "MTN-Qhubeka heeft vorig seizoen al de Vuelta gereden en dankzij onze versterkingen (Boasson Hagen, Farrar, Goss en Bos) is de Tour een logische stap. Dit is fantastisch nieuws, want dit kan onze ploeg op de kaart zetten."

  "We zullen vooral op etappes mikken. We hebben enkele Afrikaanse talenten die in de toekomst voor het klassement moeten kunnen gaan, maar ze zijn nu nog te jong."

  "Maar Merhawi Kudus (Eri) en Louis Meintjes (ZAf) moeten in de grote rondes een top 10-plaats kunnen halen. De wielersport heeft de jongste jaren veel Colombianen gehad, maar de komende jaren zorgen misschien enkele Afrikanen voor een boost."

  Wat vindt Pauwels overigens van zijn nieuwe ploeg? "Het valt heel goed mee. Het is een frisse ploeg, met veel nieuwe gezichten. Maar de sfeer is leuk en het is echt mijn ding. Het is een Afrikaans team, maar je kunt niet zeggen dat het daarom anders is dan de overige WorldTour-teams. De begeleiding is heel professioneel, meer dan ik verwacht had."

  "Ik krijg genoeg ruimte om voor mezelf te rijden"

  Serge Pauwels legt uit waarom hij in het tussenseizoen de overstap naar de Zuid-Afrikaanse ploeg gemaakt heeft. "Ik ben gevallen voor het project. Qhubeka is een ngo die geld inzamelt om Afrikaanse kinderen een fiets te bezorgen. Op die manier kunnen ze eenvoudiger naar school. Dat heeft mee de doorslag gegeven. Deze ploeg heeft een ziel en is niet alleen op naambekendheid gericht."

  Wat zal de rol van Pauwels dan worden? "Ik moet de jonge Afrikaanse renners ervaring bijbrengen. Dat miste de ploeg nog een beetje. Maar ik hoop de Ronde van Frankrijk te kunnen rijden en er voor een etappezege te gaan."

  "De laatste jaren heb ik vooral in dienst gereden. Dat was heel dankbaar, want ik heb altijd gereden voor renners die veel wonnen en appreciatie toonden. Maar deze ploeg geeft me ook de kans om af en toe voor mezelf te rijden. Ik zal genoeg ruimte krijgen om dat te kunnen doen."