• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Praet of Vazquez? Je kunt geen verkeerde keuze maken"

  Krijgen we vanavond een duel Praet-Vazquez?

  Wie staat vanavond te blinken met de 61e Gouden Schoen? Peter Vandenbempt wikt en weegt de kansen van de twee topkandidaten (Praet en Vazquez) en de drie schaduwfavorieten (Vanaken, Ryan en Proto).

  Praet sprokkelt ook punten in eerste ronde

  Anderlecht tegen Club Brugge maakt het altijd wat spannender. Niemand heeft betere papieren dan die twee. Je kunt geen verkeerde keuze maken. Daarom is het, in de tweede stemronde, erg moeilijk om de ene boven de andere te zetten.

  Groot nadeel voor Victor Vazquez is dat hij van januari tot mei nauwelijks heeft gespeeld wegens blessures. Dus in principe haalt hij in de eerste ronde geen enkel punt.

  Dennis Praet zal toch enkele punten sprokkelen. Hij is kampioen geworden met Anderlecht, ook al is hij pas boven water gekomen toen Besnik Hasi het roer overnam. In de play-offs heeft hij het prima gedaan, maar wat mij betreft was Kouyaté de cruciale Anderlecht-speler in de titelrace. Meer dan Praet en Proto.

  Vazquez regisseur van de beste ploeg

  In de laatste zes maanden zijn Victor Vazquez en Dennis Praet mekaar waard. Vazquez heeft doelpunten gemaakt en assists uitgedeeld bij Club Brugge.

  Hij was de regisseur van de beste ploeg van de heenronde. Ook Europees kan hij uitstekende statistieken voorleggen.

  Praet is pas vorige maand beginnen te scoren. Hij heeft wel een geweldige ontwikkeling gemaakt als voetballer. Hij heeft veel meer volume, is completer geworden en bepalender. In de Champions League heeft hij erg sterk gepresteerd.

  En hij is jong en Belgisch. Dat speelt ook een rol. Op termijn zal hij een grotere carrière maken dan Vazquez, in een sterkere competitie in het buitenland.

  Vanaken moet eerste stemronde winnen

  In de eerste stemronde heb ik hem op de eerste plaats gezet. Voor mij was Hans Vanaken toen de beste speler op de Belgische voetbalvelden. Hij was de revelatie.

  Hij heeft zoveel flair, zoveel klasse en hij doet het allemaal op een eenvoudige manier. Vanaken heeft een neus voor doelpunten, voor plaatsing... Een heel complete voetballer, die ook alleen maar beter gaat worden en een internationale carrière gaat maken.

  Hij heeft het nadeel dat hij bij Lokeren speelt. Dat is oneerlijk, maar wel de realiteit. Spelers van "kleinere ploegen" winnen de Gouden Schoen pas als het team iets uitzonderlijks presteert.

  Hij moet zeker de eerste stemronde winnen. In de tweede helft van het kalenderjaar heeft hij het wat moeilijker gehad. Maar als Vanaken de Gouden Schoen wint, vind ik dat over- en oververdiend. Een fenomenale bekroning voor een spectaculaire ontwikkeling van Vanaken.

  Ryan Doelman van het Jaar

  De twee doelmannen die vooruit worden geschoven staan wat mij betreft toch een trapje lager als kanshebber. Kijk naar de Gouden Bal eerder deze week. Manuel Neuer wint de trofee niet en dan zal een doelman nooit meer die Gouden Bal winnen.

  Die lijn kan je doortrekken naar de Gouden Schoen. De laatste doelman die won, was Michel Preud'homme 25 jaar geleden. En dat was een doelman van wereldklasse, een Rode Duivel en winnaar van de Europabeker met KV Mechelen.

  Mathew Ryan en Silvio Proto staan momenteel nog een trapje lager. Ryan kan dat niveau misschien nog wel halen. Hij heeft nog een mooie toekomst voor zich.

  Proto zit al aan zijn top. Hij heeft in de play-offs een grote rol gespeeld voor Anderlecht. Ook in de Champions League heeft hij dit jaar sterke matchen gespeeld.

  En wat Mathew Ryan de laatste zes maanden presteert, is fabuleus. Verbluffend sterk, ook Europees. Toch zullen de twee vooral strijden voor de trofee van Doelman van het Jaar. En voor mij verdient Ryan die trofee.

  Peter Vandenbempt

  61e Gouden Schoen: de keuze van Peter Vandenbempt

  Eerste stemronde

  1. Hans Vanaken (Lokeren)
  2. Cheikhou Kouyaté (Anderlecht)
  3. Thorgan Hazard (Zulte Waregem)

  Tweede stemronde

  1. Victor Vazquez (Club Brugge)
  2. Dennis Praet (Anderlecht)
  3. Mathew Ryan (Club Brugge)