• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Pak autosleutels af van voetballers die te snel rijden"

  Peter Smeets begeleidde zeven jaar lang jonge talenten bij Anderlecht.

  Hoe kunnen ongelukken zoals die van Junior Malanda in de toekomst zoveel mogelijk vermeden worden? "De bal ligt in het kamp van de clubs", vertelde Peter Smeets gisterenavond in Reyers Laat. "Als er geld is voor wintertransfers, zijn er ook centen voor begeleiding van jongeren."

  In de nasleep van de dood van Junior Malanda gaan er langs alle kanten stemmen op om jonge voetballers veel beter te begeleiden dan nu het geval is. "Ik denk dat Wolfsburg wel op de hoogte was dat de spelers vaak te snel reden," zegt Peter Smeets, die zeven jaar lang jonge voetballers begeleidde bij Anderlecht.

  "Als het klopt dat er zoveel verkeersovertredingen in de bus van Wolfsburg staken, dan moest er een begeleider opgestaan zijn om iets te doen aan het verkeersgedrag van de spelers."

  "Als club heb je een voorbeeldfunctie en een speler heeft die eigenlijk ook. Maar hoe kan een 20-jarige al een voorbeeld zijn? Op die leeftijd ben je nog veel te jong."

  "De bal ligt in het kamp van de clubs. Als zij geld kunnen neertellen voor wintertransfers, dan kunnen ze ook investeren in extra begeleiding van jonge spelers."

  "Het is dan aan de begeleiders om de juiste straffen uit te delen. Bij Anderlecht was het zo: als iemand te veel overtredingen maakte, pakten we zijn autosleutels af."

  "We zochten toen naar oplossingen zoals een privé-chauffeur of een taxi. Als een speler zijn auto kwijtgeraakt, ontneem je hem van zijn vrijheid. Dat heeft veel meer impact dan een boete."

  "Als je wil racen, moet je naar een racecircuit"

  "Bij Anderlecht heb ik jongens zoals Romelu en Jordan Lukaku begeleid. Toen Romelu zijn praktisch rijexamen aflegde, hebben we hem duidelijk gemaakt dat snel rijden uit den boze was. "Als je wil racen, moet je maar naar een racecircuit gaan", zeiden we hem toen."

  "Ook met Jordan spraken we vaak over zijn rijgedrag. Ik heb hem dikwijls teruggefloten. Helaas moet er eerst iets heel ernstigs gebeuren, voordat jonge mensen wakker geschud worden."

  Begeleider Peter Smeets: "Clubs moeten jongeren gidsen"

  Vandenbempt: "Spelers nog beter begeleiden"