• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brecel: "Wereldkampioen worden is mijn doel"

  "De laatste jaren heb ik me niet goed voorbereid", geeft Luca Brecel toe.

  Volgens Luca Brecel is het "een kwestie van tijd" vooraleer hij aanknoopt met zijn successen van 2012. "De laatste zes maanden train ik keihard", vertelt de 19-jarige snookerspeler in de laatste aflevering van het Canvas-prorgramma Karakters.

  Telefoon van Stephen Hendry

  In 2012 plaatst Luca Brecel zich op zijn 17e als jongste speler ooit voor het wereldkampioenschap snooker.

  "Na het kwalificatietoernooi heb ik telefoon gekregen van Stephen Hendry. "Je hebt mijn record afgepakt", zei hij om te lachen", doet Brecel Ben Crabbé het verhaal.

  "Telefoon krijgen van de zevenvoudige wereldkampioen Stephen Hendry was een speciaal moment. Hij vroeg me tegen wie ik in de eerste ronde wou spelen. "Tegen u. Een makkelijke loting", antwoordde ik al lachend. Hij is ook maar een mens, hé."

  Tilt in The Crucible

  Als debutant in The Crucible verliest Luca Brecel in de eerste ronde van Stephen Maguire, de nummer 7 van de wereld (10-5). "Voor het eerst sloeg ik tilt", weet hij nog. "1.000 snookerliefhebbers zaten kort op die tafel. Ik had last van zenuwen en miste gemakkelijke balen. Ik was te veel onder de indruk."

  Kritiek van Steve Davis

  Drie jaar later blijft topjaar 2012 voorlopig het hoogtepunt van Luca Brecels snookercarrière. Volgens zesvoudig wereldkampioen Steve Davis maakt hij te weinig progressie. "Brecel moet tactischer en sluwer spelen", vindt de 57-jarige Engelsman.

  Brecel: "Steve Davis vind ik een slechte maatstaf. Op één wedstrijd na heeft hij me de laatste twee jaar niet zien spelen. Hij kan me dus moeilijk beoordelen. Tactiek vind ik eerlijk gezegd een van mijn betere punten."

  "Ik kan best met kritiek om. Wat ze nu zeggen, vind ik ook niet belangrijk. Wat ze over 20 jaar zeggen, dat is belangrijk."

  "Ik moet de kenners wel gelijk geven dat ik me de voorbije drie jaar niet goed genoeg heb voorbereid op de toernooien. Dan verdien je het ook niet. Maar nu, de laatste zes maanden, train ik keihard. Het is gewoon een kwestie van tijd."

  Wereldkampioen worden

  Op de wereldranglijst bekleedt Luca Brecel momenteel de 66e plaats. "Daar ben ik niet tevreden mee, neen. Voor een 19-jarige is dat misschien niet slecht, maar "niet slecht" daar heb ik niks aan."

  "De echte Luca hebben ze nog niet gezien, maar die zullen ze nog niet te zien krijgen", vult zijn vader aan. "Misschien dit jaar. Waarom zou hij dit jaar geen wereldkampioen kunnen worden?"

  Brecel: "Dat zou zeker kunnen. En voor het werk dat ik er nu insteek, zou ik het ook verdienen. Ik wil wereldkampioen worden. Dat is mijn doel."

  Cruisen met de Jag

  Luca Brecel houdt van snelle auto's. Als 19-jarige snaak cruiset hij met een Jaguar door Maasmechelen.

  "Een droomauto", vertelt Brecel. "Al zijn er nog knappere auto's: de Lamborghini Aventador bijvoorbeeld of een Ferrari 458 Italia."

  "Iemand die hard voor zijn zaak werkt, moet je een keer belonen. En hij is gek van snelle auto's", legt zakenman en sponsor Lode Colson uit. "Ik weet hoe de vork aan de steel zit. Ik maak me niet druk in wat anderen over die auto denken."

  Bekeert Brecel zich tot de islam?