• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Kan Vazquez hetzelfde als Praet in de Champions League?"

  Praet, Vazquez en Vanaken zijn de topfavorieten voor de Gouden Schoen.

  De laatste weken is al veel gezegd en geschreven over de Gouden Schoen 2014. Steeds dezelfde namen komen naar voren: Dennis Praet, Victor Vazquez en Hans Vanaken. Drie Sporza-commentatoren wikken en wegen de drie topfavorieten. Bekijk hun volledige analyses ook in de onderstaande video's.

  Eddy Demarez: "Praet was meer aanwezig dan Vazquez"

  • In de eerste helft van 2014 was Praet duidelijk veel meer aanwezig dan Vazquez. Toen heeft Praet meer punten gescoord dan de Spanjaard. In het tweede deel van het jaar zijn de twee topfavorieten elkaar waard, maar dan nog geef ik het voordeel aan Praet. Hij is Rode Duivel geworden en heeft sterk gepresteerd in de Champions League.
  • Wat in het nadeel van Vazquez speelt is dat hij in december geblesseerd raakte. Gebeurtenissen die fris in het geheugen liggen wegen altijd door. Dat zou misschien niet mogen bij journalisten, maar het is menselijk. Europees was Vazquez uitstekend, maar wel op een niveau lager in de Europa League. Daarom kijk ik ernaar uit om Vazquez volgend jaar eventueel ook in de Champions League bezig te zien.
    
  • Vanaken heeft een heel sterk eerste halfjaar gespeeld bij Lokeren en was in het huidige seizoen zeker niet slecht, maar het was toch net iets te weinig om kanshebber voor  de Gouden Schoen te zijn. Ik zou hem graag volgend seizoen bijvoorbeeld bij Club Brugge zien presteren. Dan gaat hij zeker ook in de top drie zitten en kan hij misschien winnen.

   

  Stef Wijnants: "Vazquez was beslissender dan Praet"

  • In de eerste ronde zal Vanaken volgens mij wel de meeste punten krijgen. Hij zal daarin vooral moeten optornen tegen een aantal spelers van Anderlecht, die na een geweldige comeback nog de titel pakten in het tweede deel van vorig seizoen. Ik denk dan aan Kouyaté en Proto bijvoorbeeld. Ik betwijfel dat Vanaken in de eerste ronde voldoende stemmen zal krijgen om te kunnen winnen.
  • In het voordeel van Praet spreekt dat Anderlecht het Europees heel goed heeft gedaan in 2014. Hij heeft ook een centrale rol gekregen en daardoor is hij meer de leider geworden. Heel Europa heeft zijn prestaties ook gezien in de Champions League.
    
  • Zowel in de Belgische competitie als in Europa is Vazquez volgens mij meer beslissend geweest voor het puntenaantal van Club Brugge dan Praet bij Anderlecht. Maar de prestaties van Praet in de Champions League gaan veel waardering krijgen van de journalisten. Van Vazquez weten we niet of hij hetzelfde kan brengen op een hoger niveau.

  Tom Boudeweel: "Niemand kende Vanaken voor zijn debuutseizoen"

  • Vanaken heeft een schitterend jaar achter de rug. Niemand kende hem, maar hij speelde een sterk debuutseizoen. Toch zet ik hem niet op één voor de Gouden Schoen omdat hij dit seizoen iets minder goed presteert en vaker opvalt door zijn negatieve lichaamstaal tegenover de scheidsrechter.
  • Voor Vazquez geldt dat hij samen met Club een heel sterke periode heeft doorgemaakt en daarin een paar prachtige goals maakte. Dat zal zeker meespelen in de stemming. Ook op fysiek vlak heeft hij stappen vooruit gezet.
    
  • Ook Praet heeft stappen vooruit gezet dit jaar. Hij is belangrijk geworden in een van de beste teams van België en in een ploeg die ook een rol heeft kunnen spelen in de Champions League. Praet was de exponent van Anderlecht op het hoogste niveau.