• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel is Nederlands kampioen, Mourey faalt in Frankrijk

  David en Mathieu van der Poel, naast Lars van der Haar.

  Ook in het buitenland zijn nationale veldrittitels uitgedeeld. Zo was Mathieu van der Poel op zijn negentiende levensjaar de beste van Nederland. In Frankrijk viel Francis Mourey door de mand en in Zwitserland reed Julien Taramarcaz naar zijn derde kroontje.

  Van der Poels bouwen een feestje in Veldhoven

  Mathieu van der Poel (van de Belgische BKCP-Powerplus-ploeg) mocht gezien zijn leeftijd bij de beloften starten in Nederland, maar opteerde er - net zoals Wout van Aert bij ons - voor om zijn kans te wagen bij de grote jongens.

  Het legde de zoon van Adrie geen windeieren. Van der Poel reed al bij de start weg en fietste onbedreigd naar de titel. Zijn broer David stoomde naar de tweede plaats. Titelverdediger Lars van der Haar moest genoegen nemen met brons.

  "Ik had dit niet verwacht, al wist ik wel dat ik een streepje voor zou hebben op dit parcours. We moesten erg veel in de modder lopen en dat ligt mij beter dan Lars", zei de winnaar.

  Voor Van der Haar was het verlies van zijn titel een zware tegenvaller. "Ik zakte constant weg in die drek. Voor Mathieu was het wat makkelijker met zijn lange benen. Hij was de beste. Ik kon niet beter."

  In de laatste ronde werd Van der Haar ook nog ingehaald door David van der Poel. "Ik had al een behoorlijke mentale tik gehad en dan maakt het niet meer uit of je tweede of derde wordt. Of Mathieu het WK met de profs moet rijden? Het is een lastige keuze, maar Mathieu heeft laten zien dat hij bij de beloften niet veel meer te zoeken heeft. Ik zou zijn hulp goed kunnen gebruiken."

  In Frankrijk zakt Mourey door het ijs

  In Pontchâteau stond geen maat op de 28-jarige Clément Lhotellerie. Recordhouder Francis Mourey, goed voor acht titels, moest tevreden zijn met het brons, achter debutant Clément Venturini. Lhotellerie, die in 2009 als wegrenner een dopingschorsing uitzat, had aan de streep 40 seconden voorsprong.

  "In de cross wil ik mijn carrière nieuw leven inblazen", zegt Lhotellerie, vertrokken in de derde van negen ronden. "Deze trui zal me toelaten om te onderhandelen over een nieuw contract en weer van de fiets te leven. Momenteel ben ik amateur, maar ik sta open voor elke aanbieding."

  Taramarcaz is opnieuw de beste van Zwitserland

  De 27-jarige Julien Taramarcaz is voor de derde keer, na 2012 en 2013, de kampioen van Zwitserland. Hij haalde het in Aigle na 21 kilometer in 1u01'29" voor Arnaud Grand (op bijna een minuut) en Lukas Flückiger.

  Philipp Walsleben kon geen zesde Duitse titel aan zijn palmares toevoegen, hij werd derde. Het goud was voor Marcel Meisen.

  In het Verenigd Koninkrijk lukte Ian Field wel een vierde nationale titel op rij.

  In Tsjechië gaf titelverdediger Bina op, Adam Toupalik werd voor het eerst kampioen van zijn land.

  Mountainbiker José Hermida veroverde een bronzen plak in Spanje, de zege ging naar Aitor Gutierrez.

  Marco Fontana pakte zijn zesde nationale trui op rij in Italië, zijn zevende in totaal.

  In Oostenrijk kroonde Alexander Gehbauer zich dan weer tot nationaal kampioen.