• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Het is jammer dat ik niet sta waar ik wilde staan"

  Sven Nys: "Nooit zo weinig kans gehad om het BK te winnen."

  Sven Nys heeft nog één titel nodig om het record van tien van Roland Liboton te evenaren. "Maar de kans dat ik win, schat ik op 15 procent", zegt de uittredende Belgische kampioen aan Sporza. Zijn pronostiek voor morgen is ietwat verrassend: "Van Aert, Peeters, Vermeersch."

  Gevraagd naar zijn negen titels haperde Nys: "De eerste was in Gent in 2000, maar dan wordt het al moeilijker. Tervuren, Hofstade, Oostmalle, Waregem, Wachtebeke en dan houdt het op." Wielsbeke, Ruddervoorde en Hooglede zijn de andere drie.

  De kans dat Erpe-Mere bij dat lijstje komt, is klein. Dat beseft Nys maar al te goed: "Ik heb nog nooit zo weinig kans gehad om kampioen te worden als dit jaar, denk ik. Als ik er een getal op moet plakken: 15 procent.”

  Sinds half november blijft Nys ver onder zijn normale niveau. Daarvoor liep het nochtans uitstekend: “Zoals ik toen rondfietste: dat was met veel meer ruimte om zelf te bepalen om een versnelling te plaatsen."

  "Nu onderga ik de koers en mag ik hopen dat als er een versnelling komt, ik ze kan beantwoorden."

  Eén ding vindt de ouderdomsdeken van ons vaderlandse veldrijden wel jammer: "Ik sta niet waar ik wilde staan op de dag van vandaag. Ik denk dat het een uitgelezen kans was om in duel te gaan met de jonge gasten op dit soort parcours, waar ik normaal gezien mijn ding nog zou moeten kunnen doen."

  "1. Van Aert, 2. Peeters, 3. Vermeersch"

  Sven Nys geeft zijn top drie voor morgen en die ziet er ietwat anders uit dan algemeen verwacht: "1. Wout van Aert, 2. Rob Peeters en 3. Gianni Vermeersch. Ik heb van die mannen de meest indrukwekkende dingen op dit soort omlopen de laatste weken."