• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB: "Verzamelen informatie over Standard-Heerenveen"

  Het optreden van de Spaanse ref leidt tot onrust.

  Het oefenduel tussen Standard en Heerenveen krijgt misschien een staartje. De Nederlandse club stelt zich ernstige vragen bij een aantal beslissingen van de Spaanse scheidsrechter. Heerenveen-coach Lodeweges: "Ik had de indruk dat een bepaalde uitslag nodig was." De Belgische bond heeft intussen laten weten dat het de gebeurtenissen bekijkt.

  Gisteren speelde Standard op stage in Pinatar (Spa) een oefenwedstrijd tegen de Nederlandse eersteklasser SC Heerenveen, door Standard gewonnen met 2-0. Het partijtje  werd echter niet helemaal uitgespeeld, omdat de Nederlandse spelers hun buik vol hadden van het optreden van de Spaanse scheidsrechter Espejo.

  "Er waren 22 spelers die er een heel aardige pot van maakten, maar de wedstrijd liep volledig uit de klauwen door de scheidsrechter", zegt Heerenveen-trainer Lodeweges aan Voetbal International.

  "Hij gaf in totaal vier strafschoppen. De eerste voor Standard was terecht en de tweede voor ons denk ik ook, maar wat daarna gebeurde begreep niemand. De derde penalty, die was voor Standard, gaf hij zomaar. Zonder aanleiding."

  "Kort daarna gaf hij nóg een strafschop weg. Niemand snapte waarom. Zelfs de mensen van Standard begrepen er niets van. De penalty ging uiteindelijk mis, maar de scheidsrechter liet hem ineens overnemen. Ik wil niets impliceren, maar ik had de indruk dat een bepaalde uitslag nodig was."

  De spelers van Lodeweges stapten doodgemoedereerd de kleedkamer in. Lodeweges: "Eigenlijk iets wat je nooit mag doen. In mijn hele loopbaan ben ik nog nooit van het veld gelopen, maar gezien de situatie begrijp ik het volledig."

  KBVB: "Bekijken wat er gebeurd is en wat we kunnen doen"

  De Belgische voetbalbond KBVB gaat met onmiddellijke ingang meer informatie proberen te verzamelen over de wedstrijd. Woordvoorder Pierre Cornez bevestigt dat de bond akte genomen heeft van de gebeurtenissen.

  "Onze Competitions Manager Thibault De Gendt heeft alles met aandacht gevolgd. Hij heeft nu contact opgenomen met  Standard, zijn Nederlandse collega bij de KNVB en de Integrity Officer van de UEFA. Er wordt bekeken wat er precies gebeurd is en wat de volgende stappen kunnen zijn", zegt Cornez.

  Volgens De Gendt zelf is het nog te vroeg om te zeggen dat er een officieel onderzoek komt. "Ik heb van Standard nog geen antwoord gekregen", vertelt De Gendt. "Maar als blijkt dat er verdachte aspecten zijn aan het verhaal, dan is de kans groot dat de UEFA een onderzoek zal openen."

  "Dat zal dan uiteraard gebeuren in samenspraak met de Belgische en de Nederlandse voetbalbond. Ook de Spaanse bond zal in dat geval op de hoogte gebracht worden, aangezien de partij in Spanje werd afgewerkt."

  Zo startte de UEFA in 2012 een onderzoek op omdat AZ een oefenwedstrijd in Turkije gespeeld had met een Bulgaarse scheidsrechter die op dat moment geschorst was wegens matchfixing. De organisator van de wedstrijd kreeg een berisping van de UEFA.

  De Nederlandse voetbalbond KNVB zal volgende week, wanneer Heerenveen terugkeert, contact opnemen met de Friese club over wat er precies gebeurd is. Vervolgens beslist de KNVB of verder onderzoek gewenst is.

  Filmpje van een penalty en reacties op Twitter: