• home
 • video
 • pas verschenen

  De Weert: "Wil weer mijn oude niveau halen in nieuw team"

  LottoNL-Jumbo op de persvoorstelling van vrijdag.

  Bij de voorstelling van het nieuwe LottoNL-Jumbo hebben naast Sep Vanmarcke ook Kevin De Weert, Tom Van Asbroeck en Maarten Wynants hun ambitie uitgesproken. De Weert wil zijn oude niveau weer evenaren, Van Asbroeck wil doorgroeien en Wynants wil opnieuw de kopmannen zo goed mogelijk bijstaan.

  Kevin De Weert (32) keert vanuit Etixx-Quick Step terug naar Nederland, want in 2003 en 2004 reed hij al voor Rabobank, de voorloper van Team LottoNL-Jumbo. "Hier vind ik mijn oude ploegleider Nico Verhoeven terug, met wie ik altijd graag samengewerkt heb en die het beste in mij naar boven kan halen."

  "Verder zie ik in de staf veel mensen van vroeger terug. De renners zijn nieuw, maar je kent mekaar van in het peloton. Dit voelt na acht jaar bij Patrick Lefevere (met tussendoor twee jaar Cofidis, red) dus niet aan als een nieuwe ploeg, wel als een nieuwe wind, met een andere trainingsmethode en een andere beleving."

  "Het waren acht goeie jaren bij Lefevere. Het was niet mijn keuze om daar te vertrekken, ik moest. Quick Step heeft zo veel goeie renners, het was moeilijk om mijn oude rol er te kunnen vervullen. Het is een topteam. Als je zo lang uit beeld bent door een blessure, nemen anderen je plaats in. Dat valt niemand te verwijten."

  "Anderzijds heb ik ook altijd gezegd dat ik graag nog eens onder Verhoeven wou rijden. Ik zal geen tien jaar meer koersen, dus was het misschien het goeie moment voor mij en Patrick om uit elkaar te gaan. Ik hoop nog vier jaar te koersen, minstens. Dan zien we wel."

  "Zal hetzelfde programma rijden als Gesink"

  Na zijn doodsmak in de Vuelta van 2013 moest De Weert lang revalideren. Eind maart 2014 keerde hij terug in het peloton.

  "Bij LottoNL-Jumbo werk ik hetzelfde programma af als Robert Gesink. Ik moet hem bijstaan om zijn doelen te bereiken: kleinere en grote rondes. De eerste piek zal in de Tirreno liggen, daarna de Waalse klassiekers en als dat goed verloopt is het de bedoeling om voor de Tour te gaan."

  "Of ik nog persoonlijke ambities koester? Ik weet wat ik kan en niet kan. Ik kan me genoeg motiveren om voor iemand te werken. Als ik mijn werk kan doen in de koers en ik krijg er voldoende appreciatie voor, dan kan ik daags nadien ook wel trainen in de regen en de wind. Ik voel me daar goed bij."

  Van Asbroeck: "Wil me graag bewijzen in WorldTour"

  Tom Van Asbroeck schreef vorig seizoen het eindklassement in de Europe Tour op zijn naam. Het leverde hem een transfer op van Topsport Vlaanderen naar LottoNL-Jumbo. "Ik wil hier verder vooruitgang maken en meer winnen", zegt de 24-jarige sprinter, in 2014 goed voor 15 podiumplaatsen en 2 overwinningen.

  "Ik heb honger. Alles is hier nieuw. Dat motiveert enorm. Ik wil me graag bewijzen in een WorldTour-ploeg en die kans krijg ik nu. Dit is een grote stap vooruit. De begeleiding en het materiaal zijn nog net iets beter. Die paar procentjes kunnen het verschil maken."

  "Ik denk dat deze ploeg de beste keuze is in mijn groeiproces. Ik zit hier de komende jaren heel goed. We zullen zien wat het geeft. Ik zal mijn kans krijgen, daar ben ik zeker van. Misschien nog makkelijker dan bij een andere ploeg."

  "In de klassiekers weet je met een Sep Vanmarcke dat er één kopman is. Dat is normaal, hij heeft al het een en ander bewezen. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarbuiten geen kansen zal krijgen."

  "Een mooie samenwerking met Moreno Hofland kan er ook inzitten: een keer afwisselen. Daar kunnen we alletwee sterker door worden, hopelijk halen we daar meer overwinningen uit."

  "Het vaderschap is een extra motivatie"

  Voor Van Asbroeck begint het seizoen op 18 februari met de Ronde van de Algarve. "Dat wordt een eerste test. We zullen zien wat het geeft. Als het goed gaat, kunnen we misschien al een prijsje in de wacht slepen", zegt de kersverse vader. "Dat vaderschap gaat heel goed. We mogen echt niet klagen. We hebben een heel flinke dochter. Het is een speciaal gevoel om vader te zijn en het is zeker een extra motivatie om een tandje bij te zetten."

  Wynants: "Rol als helper zo goed mogelijk vervullen"

  De 32-jarige Maarten Wynants begint aan zijn vijfde seizoen in Nederlandse loondienst. Hij wordt gewaardeerd voor zijn werk in dienst van de kopmannen in het klassieke werk en de rittenkoersen. "Die rol ligt me het meeste en die wil ik ook in 2015 zo goed mogelijk vervullen", zegt hij.

  "In elke wedstrijd wil ik de kopman zo lang mogelijk helpen. In het voorjaar zal dat voor Sep zijn en als ik de Tour rijd zal het voor Wilco Kelderman en Robert Gesink zijn."

  "Maar in Parijs-Roubaix nog eens diep in de finale meedoen, zou mooi zijn. Zoals Johan Vansummeren (die won in 2011, red)? Dat zit in mijn achterhoofd. Ik heb al een keertje top 10 gereden. Vorig jaar zat ik op het einde in het wiel van Niki Terpstra, maar dan brak mijn zadel. Als je daar geraakt, zit je maar een fractie van een echte topuitslag."

  Wynants was een tijdje de enige Belg in de voorloper van LottoNL-Jumbo. Maar toen kwam Vanmarcke en nu dus De Weert en Van Asbroeck. "Dat is wel plezant. We zijn nog altijd dezelfde ploeg, maar een paar extra Belgen is mooi meegenomen. Langzaamaan nemen wij de ploeg over (lacht)."

  De voorstelling van het Nederlandse team: