• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vuelta van 2015 telt negen aankomsten op een col

  Contador won dit jaar de Vuelta.

  In de Spaanse badplaats Torremolinos is het parcours van de 70e Vuelta voorgesteld. De Ronde begint op 22 augustus met een ploegentijdrit in de buurt van Marbella en komt drie weken later aan in Madrid. Naast een individuele tijdrit in de slotweek springen vooral de 44 beklimingen in het oog.

  De Ronde van Spanje begint dit jaar op zaterdag 22 augustus in Puerto Banus, een kustplaatsje vlak bij Marbella aan de Costa del Sol, met een ploegentijdrit over 7,4 kilometer.

  In totaal moeten de renners 3.374,4 kilometer overbruggen in deze Vuelta. Daarbij zijn 44 beklimmingen. Negen keer ligt de aankomststreep bergop.

  De koninginnenrit is de elfde etappe. Die gaat tussen Andorra la Vella en Els Cortals d'Encamp en is 138 kilometer lang. Onderweg moeten de renners zes cols beklimmen, waarbij vier van eerste categorie en een buiten categorie.

  Naast de ploegentijdrit op de eerste dag wordt er slechts één keer tegen de klok gereden. Op woensdag 9 september staat in Burgos een individuele tijdrit over 39 kilometer op het programma.

  Vier dagen later eindigt de Vuelta met de 21e en laatste rit, een korte etappe naar hoofdstad Madrid (vorig jaar kwam de Vuelta nog aan in Santiago de Compostela). Dan kennen we dus de opvolger van Alberto Contador. Of Contador zijn titel zal verdedigen, is allesbehalve zeker. Contador mikt dit jaar voluit op de Tour en rijdt daarvoor de Giro.

  "Een loodzware Vuelta, zoals de voorbije jaren"

  "Het is een Vuelta die best vergelijkbaar is met die van de jongste jaren: zeer veeleisend", zegt Alejandro Valverde, eindlaureaat in 2009. "Het eerste deel ligt me met een aantal explosieve aankomsten. Daarna volgt het gedeelte met de echte cols."

  "Inderdaad, het wordt opnieuw een loodzware Vuelta, geheel in lijn met de voorbije jaren", zegt Joaquim Rodriguez, die altijd meedingt naar een podiumplaats. "We zullen van begin tot einde in vorm moeten zijn, want je zult onderweg geen tijd krijgen om te groeien."

  Voor de liefhebbers: alle ritprofielen