• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "De vraag is niet wie er wint, maar met hoeveel voorsprong"

  Sporza-commentator Michel Wuyts ziet met Wout van Aert maar één kandidaat-winnaar op het BK veldrijden. "Hij maakte in alle crossen kipkap van de tegenstand. Waarom zou dat nu anders zijn?", vraagt Wuyts zich af. En Sven Nys dan? "Normaal zou er geen maat staan op hem, maar Nys haalt die maat niet."

  Wout van Aert heeft de voorbije weken alle andere veldrijders in zijn schaduw gezet. Dat is ook Michel Wuyts niet ontgaan. "Alleen Van Aert zelf kan hem van de Belgische titel houden."

  "Hij steekt er met kop en schouders bovenuit. Enkel Mathieu van der Poel heeft hem kunnen belagen. In de andere crossen maakte Van Aert kipkap van de tegenstand. Waarom zou dat nu anders zijn?"

  "Als hij de stress de baas kan - en het ziet ernaar uit dat hij dat perfect kan - zie ik niet in wie hem kan tegenhouden. Eigenlijk is de vraag niet wie er wint, maar met hoeveel voorsprong."

  Zou een eventuele tricolore Van Aerts mening over het WK, waar hij bij de beloften wil rijden, kunnen veranderen? "Ik heb van hemzelf gehoord dat zijn enige manco een sneeuwomloop is en die zullen we wellicht krijgen in Tabor."

  "Als hij dan geen wereldkampioen wordt, zal iedereen zeggen: "Hij heeft gefaald." Daarom speelt hij liever op veilig. Als hij bij de beloften op zijn donder krijgt van Van der Poel is dat maar de korte pijn."

  "Zelfs als Nys een aanvaardbaar niveau haalt, kan hij Van Aert nog niet aan"

  Terwijl bijna alle waarnemers Wout van Aert op 1 zetten, vecht hij in onze Sporza-poll een spannende strijd uit met Sven Nys. Verrassend? "Nee, dat verbaast me niet, want Nys heeft nog altijd de grootste aanhang."

  "De voorbije maanden ging het duidelijk bergaf met Nys. In normale omstandigheden zou er er geen maat staan op Nys op dit parcours. Maar hij haalt die maat momenteel niet."

  "Ik vraag me wel af wat Nys gedaan heeft in Leuven. Is hij daar voluit gegaan of heeft hij zich verstopt, zoals Niels Albert beweert? Maar stel dat hij toch een aanvaardbaar niveau haalt zondag, dan kan hij de beste Van Aert nog niet aan."

  "Na Nys zou Klaas Vantornout de dichtste belager moeten zijn in zo'n loopcross, maar die is al 3 à 4 weken op de sukkel. Hij haalt ook geen niveau. Zo kom ik toch weer bij Van Aert uit, want hij heeft bewezen dat hij ook de beste is op de loopstroken."

  "Lichte terugval in de belangstelling, maar dat is tijdelijk"

  Ondanks de opkomst van twee talenten als Wout van Aert en Mathieu van der Poel lijkt de belangstelling voor het veldrijden dit seizoen wat af te nemen. Michel Wuyts nuanceert: "Heel wat sporten zouden tekenen voor de kijkcijfers die we halen, zelfs het voetbal."

  "Er is een terugval, maar een lichte. Enerzijds heeft dat met het afhaken van Albert te maken en het minder presteren van Nys. Zij lokken minder mensen voor de buis."

  "Anderzijds is er ook verwarring bij de mensen, omdat Van Aert en Van der Poel nog niet alles rijden. Er is geen klaarheid. We moeten geduld hebben tot die twee wél alles zullen rijden en we duels tussen beiden krijgen. Dan zal het Vlaamse volk er wel weer voor gaan zitten."