• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Scheiding heeft misschien meer impact dan ik wou geloven"

  Sven Nys: "Ik wilde per se bewijzen dat ik het alleen kon."

  Sven Nys is - anders dan alle voorgaande jaren - geen favoriet voor het BK veldrijden, zondag in Erpe-Mere. Het draait al een heel seizoen niet. Voor het eerst laat hij verstaan dat zijn scheiding een rol speelt. "Misschien is de impact ervan groter dan ik zelf altijd heb willen geloven", zegt hij aan veldritkrant.be.

  Er is al veel gezegd en geschreven over de mindere vorm van Nys. De ouderdom - hij is 38 - wordt genoemd, ziekte, zijn scheiding met Isabelle Nijs in de zomer,...

  Zelf wou Nys zich niet verstoppen achter de breuk met zijn vrouw, vandaag geeft hij voor het eerst toe dat zijn veranderde privésituatie wel degelijk zijn impact heeft.

  "En misschien wel meer dan ik zelf altijd heb willen geloven. Mentaal had ik deze zomer het gevoel dat ik alles onder controle had. Ik vond me fysiek op niveau."

  "Maar wellicht heb ik dat in mijn onderbewustzijn toch wel wat meegedragen. Je kent dat. Iedereen wilde me helpen, maar ik wilde per se bewijzen dat ik het alleen kon. Wat koppigheid, hé."

  "In elk geval, mijn dagen worden anders ingevuld dan vroeger. Ik dacht dat te compenseren door wat dingen af te bouwen. Ik bleef bijvoorbeeld weg van de Kristallen Fiets of van het Sportgala. Ik aanvaardde minder interviews, noem maar op. Maar die herschikking zal me ergens toch parten gespeeld hebben."

  "Daarenboven bleef ik de trainingsarbeid doen die ik voor ogen had. Het zorgde ervoor dat het er net over was..."

  "Als een topsporter zich één procentje minder voelt, betaalt die zoiets cash en heel het land ziet het. Eigenlijk zou ik er langer tussenuit moeten knijpen. Maar wat voor zin heeft dat nu nog? Het seizoen duurt maar vijf à zes weken meer. Daarna kan ik opnieuw op eigen tempo opbouwen richting volgende winter..."