• home
 • video
 • pas verschenen

  Luca Brecel in Karakters: "Wat ze nu van mij zeggen is niet belangrijk"

  Luca Brecel (l) en Ben Crabbé (r)

  In de laatste aflevering van Karakters heeft Ben Crabbé een verrassend gesprek met een topsporter van de generatie Nu, snookerspeler Luca Brecel. Amper 19 jaar oud, en toch draagt hij al jaren als enige de Belgische snookerhoop op zijn schouders. Kijk op maandag 12 januari om 20.40 u op Canvas.

  Brecel was een wonderkind. Negen jaar en obsessief met snooker bezig. "Ik stond 15 uur per dag aan de snookertafel. Ik deed dingen op training waar ik zelf versteld van stond."

  Al snel is hij geen maat meer voor andere Belgische spelers en krijgt hij af te rekenen met jaloezie. "Ik wil niet te veel meer te maken hebben met de Belgische spelers. Ze hebben mij eigenlijk nooit gesteund, altijd negatieve commentaar gegeven, dus nu hoef ik ook niks meer van hen", zegt Brecel.

  Jongste ooit op het WK

  Op z’n 17de doet Brecel iets wat geen enkele Belg hem ooit voordeed. Hij mag deelnemen aan het WK snooker in het legendarische Crucible Theatre in Sheffield. Als jongste speler ooit. Het is een record dat tot op vandaag staat.

  "Stephen Hendry belde me omdat ik zijn record had afgepakt. Dat was een fantastisch moment. Gebeld worden door de zevenvoudige wereldkampioen, dat is er weiningen gegeven."

  Eeuwige belofte of wonderkind?

  Drie jaar later zijn we nu en topjaar 2012 blijft het sportief hoogtepunt van Brecel. Snookericoon en zesvoudig wereldkampioen Steve Davis laat zich in Karakters kritisch uit over het Belgische toptalent: "Luca is wel verbeterd, maar andere jonge spelers zijn veel sneller verbeterd. Hij moet zijn spel aanscherpen en er nog meer voor zijn sport over hebben. Anders dreigt hij stil te vallen."

  Eeuwige belofte of wereldtopper in wording? Terwijl de twijfel groeit, blijven de Brecels hoopvol. Vader Carlo: "Wij weten wat hij er nu voor doet en hoe goed hij nu bezig is. Luca is nu beter dan ooit tevoren. Let maar op, het kan dit jaar zo maar gebeuren dat hij wereldkampioen wordt!."

  Karakters met Luca Brecel: maandag 12 januari om 20.40 u op Canvas.