• home
 • video
 • pas verschenen

  Kwiatkowski: "Wil een waardige wereldkampioen zijn"

  Michal Kwiatkowski rijdt dit jaar in de regenboogtrui.

  Etixx-Quick Step heeft met Michal Kwiatkowski de wereldkampioen in zijn gelederen. De Pool wil zich dit jaar tonen. En Tony Martin wil ook zijn regenboogtrui in het tijdrijden terug. "En ik krijg ook een unieke kans om het geel te pakken in de Tour", weet de Duitser.

  Met de regenboogtrui om zijn schouders zal iedereen komend seizoen meer verwachten van Michal Kwiatkowski. "Ik moet nog wat wennen aan die nieuwe status, maar ik denk niet dat ik veranderd ben", zegt de Pool.

  "Ik ben altijd al een heel ambitieuze gast geweest. Ik mik op zoveel mogelijk. Ik ben nog altijd maar 24, dus in principe moeten mijn beste jaren nog volgen. Natuurlijk wil ik komend seizoen tonen dat ik een waardige wereldkampioen ben."

  "Mijn eerste echte doelen zijn de Ardense klassiekers. Daarna kijk ik richting Tour, al besef ik goed dat ik in die wedstrijd nog een leerproces moet doormaken. Vraag me dan ook niet waar mijn limieten in de Tour liggen. Ik weet het zelf niet."

  Kwiatkowski begint aan zijn vierde seizoen bij de ploeg van Patrick Lefevere. "Ik ben hier uitstekend omringd. Ik voel hier veel vertrouwen. De ploeg weet wat ik kan en steunt mij", zegt hij.

  Met Tom Boonen heeft de Pool een bijzonder band. "Als jonge gast keek ik heel erg naar hem op. Ik kocht zelfs dezelfde schoenen als hij. De dag dat ik bij zijn ploeg kon tekenen, was ik dolgelukkig. Hij weet wat het is om wereldkampioen te zijn, maar het is niet zo dat we het er nu vaak over hebben."

  Martin: "Wil wereldtitels in het tijdrijden terugpakken"

  De Ronde van Frankrijk begint dit jaar met een individuele tijdrit over 14 kilometer in Utrecht. Hardrijder Tony Martin droomt alvast van het geel. "Ik krijg een unieke kans om de gele trui te veroveren", weet de 29-jarige Duitser.

  "Het zou ongelooflijk zijn mocht ik daar de overwinning kunnen pakken. Zeker nu de Duitse televisie beslist heeft om de Tour weer live op antenne te brengen. We kunnen ons geen betere reclame wensen."

  Martin greep vorig jaar naast het goud in de WK-tijdrit en de WK-ploegentijdrit. "Ik wil beide titels terugwinnen", is hij ambitieus. "Met de ploeg zullen we zeker revanche nemen, want wij zijn de sterkste ploeg. Zelf zal ik ervoor zorgen dat ik 100 procent klaar zal zijn."

  "Ik heb geleerd uit mijn fouten van vorig jaar. Om een of andere reden was ik toen supermoe. Ik moet voorzichtiger zijn en meer naar mijn lichaam luisteren. Ik ben heel gemotiveerd om in 2015 beter te doen op het WK."

  "Het uurrecord? Dat krijgt nu weer meer aandacht. Als je je daaraan waagt, moet alles tot in de puntjes geregeld zijn. Het is specialistenwerk waarin tal van factoren belangrijk zijn. Het zal er op een dag zeker wel eens van komen, maar wanneer weet ik nog niet."