• home
 • video
 • pas verschenen

  Karl Vannieuwkerke: "Blij dat bestralingen achter de rug zijn"

  Na dosis 27: "Weekendje recupereren en dan de laatste 50 kilometer"

  Op 25 november 2014 schoot Karl Vannieuwkerke op Instagram zijn verhaal op gang over zijn behandeling voor speekselklierkanker. Gisteren bolde de Sporza-presentator over de eindmeet. "Voor iedereen die nog zijn eigen koers aan het rijden is: alert en positief blijven. We wachten jullie op in café 'De Lente' rechts voorbij de aankomst. Grote dank aan alle supporters. Jullie waren fantastisch."

  Karl Vannieuwkerke verslaat zondag het BK veldrijden en kwam dat vandaag voorbereiden op de redactie. Een goed moment om hem even te vragen hoe het nu met hem gaat.

  "Het is een lange en slopende reeks bestralingen geweest, ik ben blij dat die voorbij is. Ik voel me wel moe als ik inspanningen lever, maar langs de andere kant weet ik dat ik nu op een punt kom waarop het gaat verbeteren. In het begin had ik weinig last van de bestralingen, kon ik nog rustig een half uur tot een uur buiten voetballen met de kinderen. Nu moet ik mij na drie minuten al even neerzetten. Ik voel me een beetje zoals een coureur die net uit een seizoen komt en zich een paar maanden laat gaan, om dan van nul te moeten herbeginnen."

  "Hopelijk ga ik vanaf februari een beetje aan de conditie kunnen werken, om er vol tegenaan te kunnen gaan bij de klassiekers. Ik ga beginnen te lopen, of eerst stappen. Lopen met Evi Gruyaert, er zijn slechtere vooruitzichten."

  "Het is eigenlijk wel voorbij gevlogen, nu kan ik dat zeggen. Maar op het moment zelf leek het lang. Elke dag om 6u35 de wekker zetten... Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd dat ik nooit nog de wekker om 6u35 zet. Wel nog om 6u34 of om 6u36. Ik ben er nog niet, ik ben nog niet genezen. Maar normaal gezien moet ik binnen een half jaar wel weten of de behandeling geslaagd is. "

  Op Instagram vergeleek hij zijn behandeling met een zware wielerwedstrijd en kroop Vannieuwkerke in de huid van een renner. Dit waren zijn live-updates: