• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI zorgt voor ingrijpende verandering met wereldranglijst

  Alejandro Valverde sloot in 2014 de WorldTour-ranking af op de eerste plaats.

  De internationale wielerunie (UCI) heeft een nieuwe wereldranglijst geïntroduceerd. De WorldTour-ranking moet plaats ruimen voor een ranking, waarbij alle koersen op de internationale kalender meetellen. Zowel in de Tour, als in de Omloop Het Nieuwsblad kunnen dus punten gesprokkeld worden.

  De WorldTour bundelde de 29 zwaarste wedstrijden op de kalender. De renner die het meeste punten kon veroveren op deze koersen, sloot de WorldTour-ranking ook af op de eerste plaats.

  De UCI trekt nu een streep door deze ranglijst, want vanaf dit seizoen tellen alle koersen op de kalender mee. De resultaten blijven, net als in het tennis, ook een jaar lang geldig. Wanneer een renner minder presteert dan op hetzelfde moment van het vorige seizoen, worden de overgebleven punten weer afgetrokken.

  In de grote rondes vallen uiteraard de meeste punten te rapen. Een eindzege in de Tour, de Giro of de Vuelta levert 1.000 punten op, een ritzege 120 punten. Een overwinning in de Ronde van Vlaanderen of de Ronde van Zwitserland is goed voor 500 punten en in de Omloop het Nieuwsblad strijkt de winnaar 200 punten op. Bekijk hier een gedetailleerd overzicht.

  WorldTour-teamranking blijft wel bestaan

  De UCI houdt de WorldTour-ranking voor teams wel in leven. Hiervoor telt de UCI de resultaten op van de drie renners, die per wedstrijd uit deze categorie de meeste punten hebben verzameld. Aan het einde van het jaar is er een trofee voor de beste ploeg.