• home
 • video
 • pas verschenen

  Herygers verkent parcours voor Sporza: "Vanaf het begin schifting"

  Er doen heel wat straffe verhalen de ronde over de omloop van het BK in Erpe-Mere. Maar Paul Herygers zegt en toont jullie alles wat jullie moeten weten voor zondag. "Het wordt geen saloncross, meer eentje uit de oude doos", zegt de Sporza-cocommentator.

  Deel 1: Pittige openingsfase met trappen

  "Deze omloop heeft het in zich dat het vlug in de plooi zal vallen", zegt Paul Herygers. "Het begin is een klein beetje hellend en daarna komen de trappen. Er zal snel een schifting zijn."

  "Die trappen wegen enorm zwaar door. En dan moet het zware werk nog komen. Ik betwijfel of het op die manier een spannende cross wordt."

  Deel 2: Het bos met gevaarlijk daal- en klimwerk

  Het tweede deel van het parcours begint met een steile afdaling. "Het is meteen gedaan met "klappen" als je hier over de kop gaat. Het ligt er zéér glad bij, het zal schuiven worden tot en met. Maar dat vindt het publiek geweldig."

  "Dit is het spectaculairste stuk van het parcours. Hier komen de lefgozers het best uit de verf. Jonge kerels die niets vrezen en stuurvaardig zijn. De ervaren types zijn nuchterder en weten: ik moet hier acht keer passeren en wil er telkens heelhuids doorkomen."

  Deel 3: Vettige weide

  In het derde deel komen de modderige stroken in de weide aan bod. "Gelukkig voor de renners is de strook aan het maïsveld er dan nog uitgehaald. Deze stroken kunnen alleen maar verbeteren als het nóg natter wordt. Dan gaat het wat minder plakken. De modder wordt papperig, waardoor je er beter door kunt rijden."

  De finish

  De omloop eindigt met een kort stukje asfalt. "Er is wel een "straffe kadee" per ongeluk met zijn heftruck over de laatste strook voor de finish gereden, zodat er wellicht nog een extra loopstrook bijkomt. Maar het zou me verbazen als hier gesprint zou worden."

  De conclusie van Paul

  "Het wordt zeker geen saloncross, maar eentje uit de oude doos." Ook Herygers schuift Wout van Aert naar voren als favoriet. "Maar ik draai als de wind", zegt hij nog tijdens de verkenning.

  "Ik had voor ik naar hier kwam nog de oude rotten Nys en Vantornout in de wachtkamer gezet, want die lusten dit soort omlopen rauw. Maar nu zeg ik ook: "Welkom, Meeusen en welkom, Pauwels. Kom erbij."

  Het parcours

  Bekijk de verkenning van Paul: