• home
 • video
 • pas verschenen

  Acht Belgische clubs pikken WK-graantje mee

  Eiji Kawashima was een Standard-speler op het WK.

  396 ploegen vanover de hele wereld zijn vergoed voor de spelers die ze voor het WK voetbal geleverd hebben. Bayern München, hofleverancier van wereldkampioen Duitsland, is de grootste slokop met 1,46 miljoen euro. In België haalt Standard het meeste op: 253.000 euro.

  De FIFA hield voor het afgelopen WK 70 miljoen dollar (59,39 miljoen euro) opzij om clubs te betalen die spelers naar het WK zagen vertrekken.

  Per speler per dag werd 2.800 dollar gerekend, te tellen van 2 weken voor het WK tot het moment dat zijn land uitgeschakeld werd.

  Dat bedrag werd dan pro rata uitbetaald aan de ploegen waarbij die speler onder contract stond in de afgelopen twee seizoenen. Zo pikken nog meer clubs een graantje mee.

  In België krijgen uiteindelijk acht ploegen wat. Standard haalt het meeste op met 253.000 euro, voor Anderlecht en Club. Maar ook Zulte Waregem, Lokeren, Cercle, Waasland-Beveren en STVV zien hun bankrekening gespijsd worden.

   

  Bayern is slokop

  De vetste cheque is voor Bayern München. Dat leverde tal van internationals aan Duitsland en een resem andere landen, zoals Daniel Van Buyten bij België. Het krijgt net geen 1,5 miljoen euro.

  Real Madrid en Chelsea houden net iets meer dan een miljoen over aan hun afgestane WK-spelers. Standard staat overigens op de 64e plaats van alle clubs.