• home
 • video
 • pas verschenen

  Voetbalbond kiest voor twee extra assistenten, niet voor doellijntechnologie

  Vanaf volgend seizoen krijgt elke scheidsrechter twee extra assistenten.

  Vanaf volgend seizoen wordt het team van scheidsrechters bij elke wedstrijd in eerste klasse uitgebreid van vier naar zes. Die beslissing past volgens de voetbalbond in de professionalisering van de Belgische arbitrage en is goedkoper dan doellijntechnologie.

  Niet alleen verschillende clubs uit de eerste klasse bereiden zich in het buitenland voor op het tweede deel van de competitie, ook de scheidsrechters zijn op stage in Spanje. Volgens de cijfers van de referee office van de voetbalbond deden de scheidsrechters het in de heenronde van dit seizoen goed.

  In 84 procent van de "sleutelmomenten" namen ze de juiste beslissing. Een stijging met 12 procent in vergelijking met vorig jaar. In 87 procent hadden ze moeilijke offsidegevallen juist.

  Maar de voetbalbond wil nog verder gaan. Vanaf volgend seizoen wordt elke wedstrijd in de hoogste klasse door een team van zes in plaats van vier mensen in goede banen geleid. Nu is dat enkel het geval voor play-offmatchen.

  "We hebben het voorstel voorgelegd aan de Pro League en zij reageerden positief", zegt Paul Allaerts, technisch directeur van de voetbalbond. "Door in alle matchen een vijfde en zesde ref in te zetten, stijgt de prijs van de arbitrage gevoelig. Maar de Pro League is bereid de centen op tafel te leggen."

  De voetbalbond kiest dus niet voor doellijntechnologie. "Dat is peperduur en wordt daarom alleen maar in Engeland gebruikt. Het kost 300.000 euro in aankoop en nog eens 60.000 euro per jaar. Voor het onderhoud en de lonen van de operatoren."

  "Een vijfde en zesde assistent heeft het voordeel dat ze goedkoper zijn en dat ze de scheidsrechter ook kunnen helpen met veel meer dan doellijnbeslissingen."