• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI schorst ploegen bij meerdere dopinggevallen

  De UCI, hier voorzitter Brian Cookson, stelde zijn reglement voor.

  De Internationale Wielerunie UCI zal strenger optreden tegen ploegen bij wie meer dan één renner tegen het antidopingreglement zondigt. De UCI speelt daarmee in op de regels van het Wereldantidopingagentschap WADA en de maatregelen van de MPCC-teams.

  De UCI heeft vandaag zijn antidopingreglement voor 2015 voorgesteld. De meest opvallende aanpassing: ploegen bij wie meer dan één renner betrapt wordt, zullen geschorst worden. Bij twee overtredingen zal de schorsing 15 tot 45 dagen duren, bij een derde geval kan de schorsing oplopen tot een jaar.

  De richtlijn van de UCI is niet volledig nieuw. De MPCC-ploegen, die zich inzetten voor een geloofwaardige sport, hebben al langer een soortgelijke maatregel ingevoerd. Door die regel werd onder meer Astana (foto) vorig seizoen eventjes op non-actief gezet.

  De UCI zal ook meer inzetten op onaangekondigde controles. De Internationale Wielerunie zal zich focussen op de toprenners, die deel uitmaken van een testpool. De nationale dopinginstanties kunnen zich dan concentreren op de renners van het niveau daaronder.

  Nog enkele nieuwe richtlijnen: samenwerken met iemand die de dopingregels overtreden heeft en daarvoor geschorst is, kan ook bestraft worden. En de renners die voor het eerst betrapt worden, kunnen nu voor 4 jaar geschorst worden. Tot vorig seizoen was dat 2 jaar, maar de UCI speelt zo in op de nieuwe dopingcode van het WADA.